Karlovy Vary usilují o zápis do seznamu UNESCO

13. únor 2008

Karlovy Vary pokračují v přípravách možného zápisu města do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Město by se v něm mohlo objevit jako představitel západočeského lázeňského trojúhelníku, společně s Františkovými a Mariánskými Lázněmi.

Zastupitelé Karlových Varů zájem města o zápis do seznamu památek UNESCO společně s dalšími dvěma městy včera schválili. Rozhodnutí ale předcházelo zmatečné hlasování, kdy někteří členové vládnoucí koalice ODS, ČSSD a Strany zelených se omylem vyjadřovali ke zcela jiném návrhu.

Prvních deset bodů zaměřených na určené programu včerejšího jednání a potom sérii rozpočtových opatření projednávali karlovarští zastupitelé téměř tři hodiny. Pak se zastupitelé hádali kvůli projektu Kultura 2000a kvůli kinu Čas, které město nezvládá uvést do provozu a příliš na něm prodělává.

Vřídlo

Bez problémů zastupitelé neodhlasovali ani záměr města pokusit se dostat na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Zastupitelé se na něm sice shodli, ale opozice chtěla vytvořit výbor města zaměřený na urbanismus města. Ten podle nich v současné době narušují nové postavené hotely a lázeňské domy. Jakýsi zvýšený dohled města by prostřednictvím nového výboru mohl být účinnější. To se opozici prosadit nepodařilo, ale zastupitelé se o tomto bodu poměrně dlouho zmatečně dohadovali.

Možnost objevit se na seznamu památek UNESCO považuje primátorka Veronika Vlková za prestižní záležitost. Půjde ale o poněkud specifickou záležitost, protože do seznamu by nebyla zapsaná tři lázeňská města samostatně, nýbrž společně jako trojjediný celek tvořící lázeňská trojúhelník. Podle Vlkové to bude klást jisté nároky na společný postup a koordinaci dění ve všech městech. Případný zápis do seznamu památek UNESCO pro město neznamená žádnou nepříjemnou zátěž, protože bude pouze nutné dbát na striktní dodržování zákona o ochraně památek. Primátorka konstatovala, že ten už je ale nutné dodržovat i nyní.

Kolonáda

Návrh zapsat lázeňský trojúhelník na prestižní seznam světového kulturního dědictví UNESCO inicioval Karlovarský kraj a posléze získal podporu Národního památkového ústavu i ministerstva kultury.

autoři: ČTK , zdt
Spustit audio