Karlovy Vary přijde projekt parkovišť na 15 milionů korun

5. prosinec 2012

Karlovy Vary zaplatí společnosti Transfer Europe Information 15 miliónů korun za nerealizovatelný projekt řešení dopravy v lázeňském centru města. V rámci prací tady měli vyrůst parkovací domy a také závory, které by zamezily vjezdu do tohoto území. Společnost ale chtěla částku 146 miliónů korun. Nakonec mezi městem a firmou došlo k dohodě.

Odškodnění pro společnost za neuskutečněnou investici schválila rada města. Definitivně o této částce ale musí rozhodnout zastupitelstvo. Karlovy Vary k vyrovnání přistoupily také proto, že v případě soudu a prohry města by mohla být částka mnohem vyšší. Nikdo z právníků nedokázal říci, jakou by měla radnice šanci, že ve sporu uspěje a nebude muset zaplatit.

Parkovací domy měla firma Transfer Europe Information postavit například na nábřeží Jana Palacha nebo u Galerie umění do roku 2017. Podle karlovarského primátora Petra Kulhánka byla smlouva v rozporu s platnou legislativou a městu by mohly hrozit sankce od antimonopolního úřadu. Společnost ale byla jediná, která se do výběrového řízení přihlásila.

Projektu na řešení dopravní situace se ale Karlovy Vary nevzdávají. Kde by přesně měly parkovací domy stát a kolik jich nakonec bude, má vyplynout z architektonické studie, která nyní vzniká. Kdy by ale mělo dojít na realizaci projektu a jakou formou, to zatím není zřejmé. Stejně tak dosud není jasné, zda by výstavbu parkoviště financovalo město nebo by opět hledalo soukromého investora. Určitě však už nedojde na závory zabraňující vjezdu do lázní.

Spustit audio