Karlovy Vary přenechají Císařské lázně kraji, na opravu ale přispějí

31. leden 2017

Zastupitelé Karlových Varů odmítli převzít zchátralou budovu Císařských lázní od Karlovarského kraje. Na přelomu loňského a letošního roku kraj vystoupil ze zájmového sdružení, které mělo zajistit rekonstrukci národní kulturní památky.

Město ale hodlá dodržet svůj slib, že na opravu přidá 100 milionů korun. Nové vedení Karlovarského kraje vyškrtlo 200 milionů korun na opravu lázní z krajského rozpočtu a rozhodlo o vystoupení ze sdružení. Důvodem bylo to, že není vyjasněno financování a činnost sdružení je nepřehledná. Kraj ale slíbil, že pokud to bude třeba, peníze na Císařské lázně najde.

„Karlovarský kraj je připraven dostát svému závazku z minulosti k tomuto objektu. O převzetí práv a povinností zájmového sdružení musí rozhodnout krajské zastupitelstvo na svém jednání 23. února," uvedla hejtmanka Jana Vildumetzová.

Čtěte také

„Pokud krajští zastupitelé převzetí práv a povinností zájmového sdružení schválí, tak budeme mít konečně možnost dozvědět se, čím se poslední roky zájmové sdružení, které se mělo postarat o čerpání dotací na opravu budovy, zabývalo, a jak se nakládalo s penězi, jež mělo k dispozici," uvedla Vildumetzová.

Karlovarský primátor Petr Kulhánek řekl, že je hotová projektová dokumentace. Náklady na rekonstrukci mají být 550 milionů korun. Pokračuje přitom výběrové řízení na dodavatele.

Jak se ale k výběrovému řízení postaví kraj, zatím není jasné. Dosud se předpokládalo, že na rekonstrukci přispěje 200 miliony korun kraj, 100 miliony korun město a 140 milionů korun mělo být z Integrovaného programu rozvoje území Karlovy Vary. Zhruba 100 milionů korun přislíbil stát.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio