Karlovy Vary pořídily 3 defibrilátory do frekventovaných lokalit ve městě

1. říjen 2020 11:00

Při poskytování první pomoci pomůžou v Karlových Varech nově tři automatické externí defibrilátory. Takzvaná AED město pořídilo do tří lokalit, kde se pohybuje velké množství lidí a doporučila je i Zdravotnická záchranná služba. Přístroje můžou zachránit lidský život v případě náhlé srdeční zástavy.

Za nákup a instalaci radnice zaplatila přibližně 200 tisíc korun. Jeden z přístrojů je nově k dispozici na centrální zastávce MHD u Tržnice, kde se potkávají téměř všechny městské autobusové spoje. Další jsou ve volnočasovém areálu Rolava a v Lidovém domě ve Staré Roli. Ve městě už tyto přístroje mají například strážníci, hasiči, jsou i v některých obchodních centrech.

Moderní defibrilátory jsou umístěné ve speciálních skříňkách, které je chrání například i před mrazem. Podle mluvčího krajské záchranné služby Radka Hese nejsou náhradou za laickou resuscitaci, ale umožní zvýšit šanci na přežití pacienta.

„V případě potřeby ten, kdo pomáhá, zahájí resuscitaci, zavolá na linku 155 a dostane kód k otevření skříňky s defibrilátorem. Pak postupuje podle jednoduchých instrukcí na defibrilátoru," popsal Hes. Nové přístroje jsou navíc kompatibilní s technikou záchranářů, kteří si tak po příjezdu mohou stáhnout data o zásahu.

Na pořízení defibrilátorů spolupracoval i Dopravní podnik

„Tržnice je určitě nejrušnějším místem veřejné dopravy ve městě, neváhali jsme se zapojit. Naši zaměstnanci jsou samozřejmě pravidelně školení v poskytnutí první pomoci, včetně toho, jak v případě potřeby použít defibrilátor," uvedl předseda představenstva Dopravního podniku Karlovy Vary Jiří Vaněček.

Defibrilátory nakoupil v posledních letech i Karlovarský kraj, který je dal k dispozici hasičům nebo strážníkům městských policií. Defibrilátory mají i vetší nákupní střediska v kraji. Podle Hese například letos už zachránily život ve dvou případech.

autoři: Ivana Sedláčková , Radim Jehlík | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , ČTK
Spustit audio