Karlovy Vary letos opraví dřevěné tržní krámky v lázeňském centru

29. březen 2018 09:05
Zprávy

Karlovy Vary letos opraví tržní krámky mezi Mlýnskou a Tržní kolonádou. Rekonstrukce unikátních dřevěných obchůdků má stát asi 19 milionů korun.

Jedná se o nemovitosti, které městu přináší relativně vysoké příjmy z nájmu, a tak si podle náměstka primátora Michal Riška na svoji opravu během několika let samy vydělají.

„Odbor majetku to navrhuje do rozpočtu několik let, ale až nyní se z přebytku hospodaření oprava bude dělat. Návratnost takové investice je asi čtyři roky. Tržní trámky ročně přinesou za nájem kolem tří až pěti milionů korun," uvedl Riško.

Protože konstrukce dřevěných obchůdků, ve kterých jsou prodejny suvenýrů, skla nebo šperků, je navzájem propojená, bude nutné rekonstrukci provádět jako celek.

Tržní krámky, které dnes patří ke koloritu lázeňského centra, přitom vznikly před více než sto lety jen jako dočasné stavby.

„Na tomto místě stály kamenné domy, které postupně zanikaly. V době, kdy byla vedle postavena provizorní dřevěná kolonáda, tak zde vznikly i tyto dřevěné krámky. Mělo to být dočasné provizorium, ale zůstaly zde dodnes," popsal náměstek primátora a historik Jiří Klsák.

V řadě krámků se vymyká jen krajní budova, v níž je dnes městské infocentrum. Ta je proti ostatním krámkům mladší a honosnější.

zdroj: ČTK
Spustit audio