Karlovy Vary jednají o změně zdvihacího systému lávky u meandru

14. březen 2024 08:55

Tuhnická lávka v Karlových Varech by mohla být po celou dobu, kdy se dají čekat vyšší hladiny Ohře, zvednutá. Lávka je na hydraulických pilířích, které ji v případě potřeby mohou zvednout mimo dosah vzedmuté hladiny řeky.

Aby byla i přesto použitelná, město by k ní chtělo přistavět rampy, které by vedly k lávce, pokud bude zvednutá. Uvažuje i o změně technologie zvedání lávky, „Intenzivně jednáme s Povodím Ohře ohledně umístění nájezdových ramp pro handicapované a pro pěší tak, aby byla lávka celoročně vhodná k užívání,“ uvedl náměstek primátorky Karlových Varů Martin Dušek (ANO).

Nyní je to tak, že když hladina řeky překročí první povodňový stupeň, lávka se zvedne, a pro chodce se stane nepřístupnou. Lávka, která vede na meandr Ohře, stojí v záplavové oblasti, kde povodí neumožňuje trvalé stavby. Nájezdové rampy by tak musely být zhotovené tak, aby v případě velké vody nebránily průtoku a nezadržovaly případné větve nebo kmeny stromů.

Jak se ukázalo na přelomu loňského a letošního roku, technologie hydraulických zvedáků má své nevýhody. K ovládání je třeba se dostat ještě předtím, než je vyhlášeno překročení prvního povodňového stupně. Poté už k němu obsluha nesmí.

Zkušenost z prosince loňského roku navíc ukázala, že hydraulika může trpět závadami. Kvůli nim se v prosinci ani na tři pokusy nepodařilo lávku zvednout. Naštěstí to ale nemělo žádný zásadní vliv na rozliv Ohře do okolí. Podle Duška by jednou z variant bylo nahradit hydrauliku jiným systémem, který by byl méně náchylný k poruchám.

autoři: Dominik Hron , nkr | zdroj: ČTK/Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio