Karlovy Vary chtějí dál využívat asistenty prevence kriminality

30. leden 2020 14:30

V Karlových Varech chtějí dál využívat asistenty prevence kriminality. Protože ale jejich mzdy už nebude hradit Úřad práce ČR, požádá město o dotaci na asistenty ministerstvo vnitra. Podle magistrátu se práce asistentů osvědčila.

„Vzhledem k tomu, že projekt má přesah i do dalších let, tak jsme na roky 2020 až 2022 požádali ministerstvo vnitra, jestli by nám nepodpořilo asistenty prevence kriminality příspěvkem na mzdy. Úřad práce s tímto příspěvkem končí. Pokud by se to nepodařilo, tak budeme muset najít peníze v rozpočtu města," uvedla primátorka Andrea Pfeffer Ferklová.

Lázeňské město má nyní asi 18 asistentů prevence kriminality. Příspěvek 4,9 milionu korun, o který město ministerstvo žádá, by měl podpořit mzdy asi šesti asistentů.

Asistenti prevence kriminality jsou součástí městské policie. Jsou sice uniformovaní, nemají ale pravomoci strážníků. Pomáhají zejména v místech kolem ubytoven, u nádraží a podobně. Tím, že se s místními obyvateli často znají osobně, mohou podle vedení města lépe řešit jejich problematické chování.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio