Karlovy Vary budou mít za několik let svůj prales. Chlubí se novou přírodní rezervací

19. červenec 2022 12:05

Lázeňské lesy v Karlových Varech mají novou přírodní rezervaci. Jmenuje se Karlův hvozd a rozkládá se ve třech různých lokalitách - v okolí rozhledny Diana, vyhlídky Tři kříže a naproti letnímu kinu nad hotelem Richmond.

Uprostřed lázeňských lesů v Karlových Varech vznikla nová přírodní rezervace Karlův hvozd. Tvoří jí převážně listnaté stromy, jako jsou buky, duby nebo javory. Tyto lesy už téměř 150 let slouží jako terapeutická krajina a procházky v nich jsou běžnou součástí lázeňské léčby.

Nová rezervace zabírá necelých 130 hektarů lesního porostu, a to například ve svazích okolo rozhledny Diana nebo u Třech křížů. Území rezervace bude návštěvníkům dál volně přístupné na vyznačených stezkách. „Rezervace bude označená červenými pruhy. Po celé ploše budou umístěny informační cedule, kde budeme návštěvníkům vysvětlovat probíhající přírodní procesy,“ přiblížil ředitel Správy lázeňských lesů Stanislav Dvořák.

Díky nové ochraně by se mělo území vyvíjet přirozenou cestou. Návštěvníci chráněných lokalit tak v budoucnu uvidí, jak vypadá porost bez zásahu lesníků. „Za několik desítek let lidé uvidí zmenšený boubínský prales v blízkosti Grandhotelu Pupp nebo u letního kina. Samozřejmě to neuvidí hned, ten přerod bude velmi postupný a zdlouhavý,“ doplnil Dvořák.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio