Karlovarští radní i přes protesty chtějí prodat pozemek se zelení

3. prosinec 2020 12:30

Karlovarští radní doporučili prodat přímému zájemci pozemky v těsné blízkosti lázeňského centra. Rozhodli se tak přesto, že mezi pozemky, na kterých se mají stavět byty, je pozemek se zelení, o který se lidé a firmy ze sousedství roky starají.

Proti prodeji pozemku vznikla i petice a k záměru měly sousední hotely řadu připomínek. Podle vedení města je ale prodej přímému zájemci jedinou schůdnou cestou, jak ukončit několikaletý soudní spor s investorem. Pozemek 161/1 o rozloze 815 čtverečných metrů v Moravské ulici, těsně nad chrámem sv. Máří Magdalény, leží mezi dvěma hotely.

O využití pozemků pro stavbu žádá společnost KV BYTINVEST a. s., která má zájem i o další pozemky na nedalekém Hálkově vrchu. KV BYTINVEST tvrdí, že zeleň na pozemku není kvalitní a jde tak o zastavitelný pozemek. Podle vyhlášky města je totiž nepřípustné zastavovat plochy s kvalitní nebo veřejnou zelení. To také odpůrci výstavby doložili vlastním posudkem.

Podle primátorky Andrey Pfeffer Ferklové (ANO) byly ale tyto pozemky pronajaty v roce 2009 KV BYTINVESTU, který zde chtěl stavět. Jenže další vedení města záměr blokovalo, až se dosáhlo pětileté doby, po kterou měl investor záměr připravit. Firma se tak nyní s městem soudí nejen o nájemné, ale i ušlý zisk.

„Nabídky ke koupi podaly i jiné subjekty, ale vždy chtěly jen některé pozemky. My jsme dali přednost prodeji jako celku s tím, že firma před prodejem stáhne své žaloby na město,“ upřesnila podmínky prodeje Pfeffer Ferklová.

Na problematický prodej upozorňovali odpůrci už v listopadu

„Snažíme se hlasitě upozorňovat, že pozemek 161/1 je charakterem odlišný od ostatních pozemků. Je to totiž veřejná zeleň a my historicky bojujeme za zachování zeleně,“ uvedl tehdy hoteliér Jaroslav Sára. Provozovatelka sousedního hotelu Hana Jungmanová upozorňuje na to, že v případě zástavby tohoto pozemku by se výrazně změnilo prostředí Moravské ulice a hosté hotelů by z oken místo na zeleň dívali do oken jiného domu. „Moravská ulice vypadá jako Manhattan. Úzká ulice, výstavba je novodobá, a tudíž vysoká, a tak je každý kousek zeleně důležitý,“ argumentuje Jungmanová.

Doporučení rady musí ještě schválit městští zastupitelé. Další možnost, jak ovlivnit případnou výstavbu, je ale podle vedení města účastnit se a argumentovat v průběhu územního řízení. Konečné slovo však bude mít stavební úřad, tedy orgán státní správy.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio