Karlovarský kraj ušetřil na nákupu elektřiny téměř 30 procent nákladů

30. říjen 2013

Karlovarský kraj uspoří sdruženým nákupem silové elektřiny na burze na rok 2014 téměř 3 miliony korun. Po loňském úspěšném nákupu se k němu připojilo 7 měst a obcí z Karlovarského kraje. I pro ně má tato forma nákupu na komoditní burze Kladno výrazný úsporný efekt.

S Karlovarským krajem a jeho organizacemi se centrálního nákupu silové elektřiny zúčastnily Mariánské Lázně, Teplá, Krásné Údolí, Horní Blatná, Drmoul, Josefov a Třebeň. Celkový počet zúčastněných dosáhl čísla 79.

„Náklady na dodávky silové elektřiny u našich příspěvkových organizací se budou letos pohybovat okolo 12,1 milionu korun. Nákupem elektřiny na rok 2014 se nám podařilo snížit náklady o asi 2,6 milionu korun. Meziroční úspora je tak více než 22 procent. Obce a města jsou na tom ještě lépe. Například u veřejného osvětlení dosahuje úspora až 40 procent, “ uvedl náměstek hejtmana pro ekonomiku a vnitřní záležitosti Jaroslav Borka.

Nákup se stejně jako loni odehrál v elektronickém aukčním systému Českomoravské komoditní burzy Kladno. Cena silové elektřiny v hladině nízkého napětí nakonec klesla pod hranici 1000 korun za megawatthodinu, vítězným dodavatelem se stala společnost CENTROPOL Energy.

„Nově zapojené subjekty, které za silovou elektřinu dosud platily v průměru 1 623 Kč/MWh, tak na každé megawatthodině odběru ušetří až 626 korun. Krajské organizace, jimž jsme elektřinu nakupovali už loni, pak za megawatthodinu zaplatí až o 271 korun méně než letos,“ upřesnil vedoucí odboru vnitřních záležitostí krajského úřadu Miroslav Očenášek.

Hejtmanství chce do budoucna ušetřit také na plynu

Plynové hořáky (ilustrační foto)

Podle náměstka hejtmana Jaroslava Borky už kraj plánuje stejným způsobem pro své organizace nakoupit i zemní plyn. „Loni jsme si na burze vyzkoušeli kontraktaci elektřiny a potvrdili si, že zde získáme nejlepší možnou cenu na trhu. Letos jsme proto šli do nákupu elektřiny už naplno. V březnu, příštího roku nám skončí dlouhodobý kontrakt na dodávky plynu a zvažujeme, že prostřednictvím burzy efektivně nakoupíme i plyn,“ dodává Borka.

Celý proces burzovního nákupu je podle něho navíc velmi jednoduchý a s přispěním burzovního dohodce, který přebírá většinu povinností, i administrativně nenáročný. „Ředitelé našich organizací a starostové měst, kteří společný nákup s krajem využili, se tak nemusí zabývat zbytečnou administrativou spojenou se zadáním veřejné zakázky a mohou čas věnovat vlastní práci. Společný postup u výběrových řízení jednoznačně snižuje náklady, proto budeme s nabídkou sdruženého nákupu elektřiny a plynu, ale například i telekomunikačních služeb, oslovovat města i obce i nadále.“ uzavřel Jaroslav Borka.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio