Karlovarský kraj si příští rok připomene 150 let od příjezdu prvního vlaku na svém území

30. listopad 2014

V Karlovarském kraji začne v polovině prosince platit nový jízdní řád Českých drah. Pro cestující je zásadní, že k rušení vlakových spojů v podstatě nedojde. Zajištění jednotlivých tratí bude podobné jako v loňském a letošním roce.

České dráhy v Karlovarském kraji denně vypraví 243 regionálních osobních vlaků. Všechny spoje dotuje Karlovarský kraj, který zároveň každoročně právě u Českých drah jednotlivé linky objednává.

„Ve srovnání s letošním rokem je objednávka prakticky totožná. Neděláme žádné velké změny a myslíme si, že odpovídá finančním možnostem kraje i poptávce ze strany cestujících,“ říká náměstek hejtmana Petr Navrátil.

Rušení dlouhodobých výluk na frekventovaných tratích a nasazováním nových vlaků na pravidelné spoje vítají cestující po celé území republiky. Mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová oceňuje, že cestujících na železnici postupně přibývá i v regionu severozápadních Čech.

„Domníváme se, že ten nárůst je způsobený tím, že České dráhy modernizovaly vozový park, takže třeba v Karlovarském kraji to přikládáme vozům Regioshark, které jezdí na více tratích a na více spojích, než tomu bylo v jízdním řádu pro rok 2014,“ dodává Pistoriusová.

Moderní polské vlakové soupravy Regioshark chtějí České dráhy od příštího roku nasazovat na 90 procentech regionálních tratí. Jinými slovy s takzvanými žraloky se na kolejích lidé budou potkávat stále častěji.

Cestující se také stále více zajímají o nové půjčovny kol na železničních stanicích. „Za velice úspěšný projekt považujeme cyklopůjčovny ČD. Začínali jsme v roce 2011 a v letošním roce jsme zaznamenali o 300 výpůjček více než v tom prvním roce,“ říká Omelka.

Ani napřesrok nebude chybět Den železnice

Vrcholem příští sezony bude pro nadšence vlakové dopravy v Karlovarském kraji tradiční Den železnice. Bude se konat na podzim, a také tentokrát upozorní na jedno významné výročí.

„V příštím roce nás čeká stopadesáté výročí příjezdu prvního vlaku na území Karlovarského kraje, bylo to do Chebu. A zároveň i patnácté výročí fungování úspěšného přeshraničního systému integrované dopravy Egronet,“ vzpomíná Omelka.

Nově se na tratích regionu objeví rychlíky vyšší kvality s označením RX. Jejich poznávacím znamením budou moderní vagony pro nerušené komfortní cestování.

autor: zdt
Spustit audio