Karlovarský kraj rozdělí na podporu sportu v regionu 24,5 milionu korun

28. únor 2024 12:15

Karlovarský kraj letos rozdělí na podporu sportu 24,5 milionu korun. Peníze z dotačního programu jdou na sportovní činnost dětí a mládeže a handicapovaných sportovců.

Výše podpory je v letošním roce stejná jako loni. Rada až na výjimky respektovala návrh přerozdělení peněz od komise sportu. Některá města, hlavně na Chebsku, se ale cítí opomíjena. „Přišlo nám tento rok celkem 217 žádostí, mezi které rozdělíme 24,5 milionu korun. Je tam jediná změna, když jsme podpořili krajskou organizaci České unie sportu, která každý rok dostává na hokejové trenéry 130.000 korun. Ale je to z peněz, které komise nerozdělila,“ uvedl krajský radní pro školství Jindřich Čermák z Pirátů.

Starosta Chebu Jan Vrba z hnutí ANO řekl, že některé kluby mají větší podporu kraje než jiné, byť srovnatelné. „Například volejbalový klub Karlovarsko žádal o dva miliony a má dostat 1,2 milionu. Zatímco ženský klub volejbalu Kynžvart, který hraje stejnou ligu, má dostat 600.000 korun, tedy polovinu. Přičemž náklady obou klubů jsou zhruba stejné,“ upozornil Vrba.

Celkem bylo do Programu na podporu sportovních aktivit přijato 219 žádostí o dotaci, z nichž dvě stornovali žadatelé. Hodnoceno tak bylo 217 žádostí. Až na jednu všechny splnily podmínky dotačního programu.

Každá ze sportovních organizací mohla podat jednu žádost, přičemž nejméně bylo možné získat 10.000 korun a nejvíce tři miliony korun. „Mezi těmi, kterým schválila rada kraje příspěvek na činnost, je například hokejový klub HC Mariánské Lázně, Tělovýchovná jednota Jiskra Aš, volejbalový klub BVC Chodov, florbalový klub Florbal Sokolov, Biatlonové centrum mládeže Krušné hory, Cykloteam Ostrov, Triatlet Karlovy Vary, Jezdecký klub Karlovy Vary - Stará Role či Karlovarský šachklub Tietz,“ doplnil radní Čermák.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio