Karlovarský kraj připravuje vyhlášení stavu nebezpečí

12. únor 2021 17:00

Karlovarský kraj připravuje vyhlášení stavu nebezpečí. Ten by měl z velké části nahradit nouzový stav, který přestane platit o nedělní půlnoci.

Kraj chce i nadále omezit pohyb, zachovat pracovní povinnost a spolu s opatřením hygieniků může omezit i obchody nebo provoz sportovišť, řekl v pátek prostřednictvím sociálních sítí hejtman Petr Kulhánek (KOA).

„Vyhlášení stavu nebezpečí pro nás znamená možnost omezení pohybu, nepočítáme se zákazem nočního vycházení, ale počítáme s tím, abychom opravdu minimalizovali pohyb a vycházeli pouze za účelem nezbytně nutným, za prací, za zdravotní péči a naplnění základních životních potřeb,“ řekl Kulhánek.

Stav nebezpečí by měl umožnit zachování školských zařízení, která se nyní starají o děti zaměstnanců kritické infrastruktury, hlavně nemocnic. Souběh s opatřeními Krajské hygienické stanice by měl podle hejtmana umožnit i omezení provozu obchodů a sportovních nebo kulturních zařízení.

Čtěte také

„Čelíme stále masivnímu komunitnímu přenosu koronaviru. Zároveň se k nám dostala ve značné míře britská mutace viru, která je mnohem nakažlivější než ta původní. Proto musíme myslet na to, že i v následujících týdnech potřebujeme opatření, která této nákaze alespoň trochu zbrzdí postup,“ vysvětlil Kulhánek.

Hejtman také vyzval obyvatele, aby dál dodržovali základní opatření proti šíření koronaviru. Chápe, že dlouhodobá omezení jsou frustrující a únavná a vedou k porušování opatření.

Kvůli masivnímu nárůstu nových případů a přetížení nemocnic v Karlovarském kraji vláda od půlnoci na dnešek vyhlásila v okresech Sokolov a Cheb karanténu. Lidé podle vládního nařízení nesmí až na výjimky opouštět svůj okres a lidé zvenčí nesmějí do něj. Opatření od rána kontrolují na příjezdových silnicích policisté.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , ČTK
Spustit audio