Karlovarský kraj poskytne Hornímu Slavkovu dotaci na očkování dětí proti žloutence

9. říjen 2024 10:15

Horní Slavkov na Sokolovsku dostane od Karlovarského kraje dotaci na očkování proti žloutence typu A. Kraj se potýká s nárůstem počtu nakažených. Největší výskyt onemocnění je právě v Horním Slavkově.

Kraj přispěje na očkování částkou ve výši 724 800 korun. „Už v samotném závěru měsíce srpna jsme jednali se starostou města, který nás o situaci ve městě informoval. Společně jsme proto hledali řešení, které by pomohlo zamezit případnému šíření onemocnění a dopadu na obyvatele města a okolí. Nejjednodušší cestou je proto poskytnutí financí na samotné očkování. Protože se jedná o mimořádnou událost, jednomyslně jsme se v krajské radě shodli na vyhovění této žádosti o individuální dotaci,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN).

Finanční prostředky od kraje město využije na očkování 302 žáků základních a mateřských škol. Jedná se očkování, které zdravotní pojišťovny nehradí. Očkování se skládá ze dvou dávek v intervalu 6-12 měsíců mezi dávkami. První z nich je považována za základní, druhá pak za posilující. Město by mělo očkování zahájitještě v průběhu října.

Žloutenka typu A nebo také virová hepatitida typu A je akutní zánětlivé onemocnění jater způsobené virem HAV. Vyskytuje se zejména v místech s nízkým hygienickým standardem. Onemocnění napadá osoby každého věku vyjma těch, které již onemocnění prodělaly nebo proti němu byly očkovány.

autoři: Hynek Bureš , nkr
Spustit audio