Karlovarský kraj nabídne vysokoškolákům stipendia

11. srpen 2014

Karlovarský kraj připravil pro studenty vysokých škol nový stipendijní program, který by je měl motivovat k tomu, aby po ukončení studia neodcházeli z regionu. Pokud pravidla schválí Zastupitelstvo Karlovarského kraje, program by měl být realizován v následujícím akademickém roce 2014/2015.

Nový stipendijní program bude určen pro všechny studenty vysokých škol, kteří mají trvalé bydliště na území Karlovarského kraje a absolvovali první ročník studia. Pokud splní požadované podmínky, mohou získat až 24 tisíc korun ročně. Karlovarský kraj tak reaguje na odliv mladých vysokoškolsky vzdělaných lidí z regionu.

„Výplata stipendia bude spojena se závazkem studenta, aby po úspěšném dokončení svého studia pracoval nebo podnikal v Karlovarském kraji právě tolik let, kolik let bude pobírat stipendium,“ upřesnil náměstek hejtmana Karlovarského kraje Václav Sloup.

Stipendium bude poskytováno maximálně na 4 akademické roky. V případě bakalářského studijního programu a navazujícího magisterského studijního programu to pak bude maximálně na 2 akademické roky. Jestliže studenti nesplní některou z podmínek smlouvy, mají 10 let na to, aby dostáli svým závazkům.

Čtěte také

V prvním roce realizace programu bude podpořeno 25 studentů. Pokud by se do programu přihlásilo více zájemců, proběhne veřejné losování.

Karlovarský kraj vyčlenil pro realizaci programu v prvním roce 600 tisíc korun. V závěru roku pak proběhne vyhodnocení celého stipendijního programu.

„Očekáváme, že se zapojí i zaměstnavatelé a krajská hospodářská komora. V budoucnu by pak mohl vzniknout fond, do kterého by zaměstnavatelé přispívali a ze kterého by byla stipendia vyplácena,“ dodal hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio