Karlovarský kraj má nové přírodní památky a rezervaci

4. červenec 2014

Milovníci přírody i turisté najdou na území Karlovarského kraje čtyři nové přírodní památky a další přírodní rezervaci. Vyhlásil je kraj v souladu s rozvojem soustavy chráněných území Natura 2000.

„Jedná se o přírodní památky Za Údrčí, Blažejský rybník, Lomnický rybník, Týniště a o přírodní rezervaci Vladař,“ uvedl krajský radní Václav Jakubík a dodal, že v současnosti se v regionu, mimo území CHKO Slavkovský les, nachází téměř 40 přírodních památek a rezervací.

Přírodní památka Za Údrčí je oblast na východ od Bochova, kterou tvoří komplex vlhkých luk a rybníků s cennou florou a faunou a především s výskytem jednoho z nejvzácnějších druhů motýlů v Evropě, hnědáska chrastavcového.

Lomnický a Blažejský rybník chrání soubor celé řady rostlinných druhů. Přírodní památka Týniště je malá lokalita, v jejíž oblasti se vyskytuje významná populace kuňky ohnivé a čolka velkého.

V případě již existující přírodní rezervace Vladař došlo k podstatnému rozšíření jejího území. „Předmětem ochrany jsou zde cenná lesní stanoviště, kde rostou například orchideje vstavač kukačka nebo vzácný vstavač bledý, jehož výskyt je zaznamenán v našem kraji pouze v této oblasti,“ uvedl Martin Chochel z odboru životního prostředí krajského úřadu.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio