Karlovarský kraj je ve sběru baterií stále pozadu, situace se ale lepší

5. říjen 2016

Za první pololetí letošního roku Češi odevzdali k recyklaci 831 tun použitých baterií. Vyplývá to z aktuálních dat neziskové společnosti Ecobat.

Karlovarský kraj se na výsledcích podílel jen 46 gramy na osobu a je tak opět jedním z nejméně aktivních regionů republiky. I zde je však patrný růst především ve využívání červených venkovních kontejnerů na elektroodpad, kam lze použité baterie také odevzdat.

Za prvních šest měsíců roku vytřídili obyvatelé Karlovarského kraje 13,6 tun použitých baterií. Místní tak odevzdali k recyklaci 46 gramů baterií na osobu, což odpovídá méně než dvěma tužkovým bateriím a jde o jeden z nejslabších výsledků v republice.

Přesto se v meziročním srovnání jedná o nárůst 15 %. „Dobrou práci odvedly obce, které zintenzivnily propagaci třídění a pomohly motivovat své obyvatele,“ pochvaluje si Petr Kratochvíl, jednatel neziskové společnosti Ecobat, která spravuje přes 90 % trhu s použitými bateriemi.

Hitem jsou červené kontejnery

Za nárůstem sběru nejen v Karlovarském kraji stojí také červené venkovní kontejnery určené pro elektroodpad. Kromě vysloužilých elektrospotřebičů do nich lze totiž vhazovat i použité baterie. V kraji do nich lidé vytřídili o 160 % baterií více než loni

„Červené kontejnery jsou často umístěny vedle dalších barevných kontejnerů, a tak je lidé s oblibou využívají při třídění ostatních odpadů,“ dodává Petr Kratochvíl.

Využívání červených kontejnerů meziročně vzrostlo o 72 % a Češi do nich vytřídili téměř 68,5 tuny baterií. V Karlovarském kraji pak v červených kontejnerech skončily dvě tuny baterií.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio