Karlovarský kraj chce modernizovat střední školu v Chebu

19. říjen 2011

Karlovarský kraj uvolní z Fondu budoucnosti asi 37 milionů korun na modernizaci a vybavení Centra odborného a praktického vzdělávání Integrované střední školy v Chebu. Finance se kraj poté pokusí získat nazpět jako dotaci Evropského unie. Investice do školského zařízení je nutná, protože například jeho dílny jsou až na periferii města v lokalitě Švédský vrch a navíc v nevyhovujících objektech.

Z celkových nákladů na tuto akci může 85 procent pokrýt dotace Regionálního operačního programu Severozápad. Dalších 15 procent výdajů uhradí Karlovarský kraj jako zřizovatel školy. V současnosti je připravený projekt a nezbývá než vyčkat, až bude v příštích týdnech zveřejněna výzva k podávání žádostí. Podle hejtmana Josefa Novotného, je poměrně slušná šance, že kraj s tímto projektem uspěje.

Na předfinancování projektu každopádně kraj peníze má z Fondu budoucnosti, v němž je kolem 400 milionů korun. Fond vznikl právě na podporu projektů, které jsou přihlašovány do výzev s možností financování z Evropské unie. Projekt modernizace školy počítá s celkovou přestavbou interiérů budovy Na Hrázi v centru města. V objektu vzniknou nové dílny se soustruhy a frézami také autoservis nebo svářecí škola.

Integrovaná střední škola v Chebu je poslední velkou školou Karlovarského kraje, která čeká na modernizaci. V uplynulých dvou letech kraj vynaložil velké částky na modernizaci a dostavbu Integrované střední školy technické a ekonomické v Sokolově. V tomto případě stavba za zhruba 380 milionů korun ještě pokračuje. Letos v září už byla dokončena stavba Centra technického vzdělávání v Ostrově na Karlovarsku. Tento projekt stál kolem 430 milionů korun. Obě akce byly dotovány z Evropské unie.

Spustit audio