Karlovarský kraj chce, aby D6 mezi Karlovými Vary a Chebem zůstala dál bez dálničního poplatku

14. prosinec 2022 10:55

Karlovarský kraj požádá ministerstvo dopravy, aby úsek dálnice D6 mezi Karlovými Vary a Chebem byl dál osvobozený od dálničního poplatku. Ministerstvo podle krajského zastupitele Jana Bureše (ODS) zvažuje, že současnou výjimku do budoucna zruší.

Podle Bureše, který má na starosti oblast dopravy, ale stále trvá stav, kdy tento úsek dálnice nenavazuje na dálniční síť v Česku ani Německu. Bureš v pondělí na jednání zastupitelstva řekl, že pro rok 2023 bude dálniční úsek nadále vyňatý z povinnosti platit dálniční známku u osobních aut.

O tom, jak to bude v roce 2024, se ale bude ještě jednat. Zastupitelé kraje proto schválili usnesení, ve kterém žádají, aby nezpoplatnění úseku trvalo do doby, než stát dostaví další úseky D6, a napojí tak Karlovarský kraj na dálniční síť.

Na dálnici D6 mezi Karlovými Vary a Chebem osobní auta nemusí mít dálniční známku od roku 2018. Úsek je dlouhý něco přes 40 kilometrů, za Chebem končí, stejně jako na konci Karlových Varů. Směrem na Prahu je pak krátký úsek dálnice mezi Bošovem a Lubencem a dálnice D6 pak začíná až u Krušovic, odkud vede až do Prahy.

Kromě toho, že úsek v Karlovarském kraji nenavazuje na dálniční síť, argumentuje kraj i tím, že dálnice nemá přirozenou paralelní objízdnou trasu. Stavbaři ji totiž vybudovali v tělese původní silnice I/6. Karlovarský kraj ale také vyzve ministerstvo dopravy, aby při přípravě dalších úseků počítalo v úseku mezi Chebem a státní hranicí s Německem se čtyřpruhem.

Signál by to mohl být i pro německou stranu, aby i na svém území postavila čtyřproudovou dálnici, která by spojila státní hranici s německou dálnici A93, dodal Bureš. Z Chebu k dálnici A93 je to asi 25 kilometrů. Dálniční připojení by přitom bylo užitečné hlavně pro firmy, které v Karlovarském kraji působí, a investory, kteří zvažují zde umístit své podniky.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio