Karlovarský kraj bude znovu přispívat na odstřel divokých prasat

Karlovarský kraj chce pomoct obcím s přemnoženými divokými prasaty. Podle vedení kraje přibývá stížností z radnic na škody, které černá zvěř páchá nejen na obecním, ale i na soukromém majetku. Po několika letech bude proto kraj vyplácet dotaci za odstřelené divočáky.                

„Jedná se o dotační program, který už v kraji fungoval a následně si ho převzal stát na národní úroveň. Nicméně po letech se v regionu opět přemnožila zejména divoká prasata, a je proto třeba jejich stav regulovat. Krajský program zástřelného je oproti státnímu programu upraven a je směřován přímo na myslivce,“ uvedl náměstek hejtmana Karel Jakobec.   

Dotace bude poskytnuta na základě odlovu minimálně tří kusů v jednom čtvrtletí a činí 1000 korun za prase ulovené na území regionu. Z rozpočtu Karlovarského kraje je na program zástřelného vyčleněno pro letošní rok 8 milionů korun. První žádosti je možné podávat v termínu 1. 7. – 10. 7. 2024, a pak vždy po skončení čtvrtletí.      

Žadatelem může být fyzická osoba s platným loveckým lístkem a povolenkou lovu pro příslušnou honitbu. Žadatel má povinnost ulovený kus prasete divokého řádně zaevidovat ve svém uživatelském účtu v Evidenčním portálu myslivosti nejdéle do 12 hodin od ulovení. Více informací najdete na webu Karlovarského kraje.

autoři: Monika Červená , nkr
Spustit audio