Karlovarský hlas je ve finále, vítěze budeme znát dnes večer

14. listopad 2014

V Karlových Varech se v dnes večer uskuteční velké finále 38. ročníku pěvecké soutěže určené mladým talentům - Karlovarský hlas. V malém sále hotelu Thermal se představí porotě i publiku zpěváci, kteří do finálového večera postoupili z výběrového kola.

Historie pěvecké soutěže Karlovarský hlas sahá až do roku 1962, kdy se pod názvem Soutěž zpěváků tanečních písní, uskutečnil nultý ročník. Soutěž trvala nepřetržitě do roku 1989.

Potom nastala třináctiletá odmlka. Až v roce 2002 byla nastartovaná novodobá éra soutěže, která vznikla za podpory města a Karlovarského kraje.

„Do soutěže Karlovarský hlas se můžou přihlásit zpěváci od 15 do 30 let. Je zaměřena na všechny žánry, kromě klasického zpěvu. Účast v této soutěži je pomyslným odrazovým můstkem pro další kariéru nejenom vítězů, ale i všech zúčastněných,“ upřesňuje za realizační tým Martin Plitz.

Karlovarský hlas českou SuperStar? Jde to! Důkazem je Zbyněk Drda

Soutěží Karlovarský hlas prošla celá řada zpěváků. Někteří z nich, dosáhly na mety nejvyšší. „Já bych vypíchl zpěváky, kteří se potom zúčastnili i jiných soutěží, kde uspěli. Je jím například Zbyněk Drda nebo Barbora Zemanová,“ říká Plitz.

Do výběrového kola se přihlásilo 30 mladých zpěváků. Do velkého finále, ale mohlo postoupit jen 8 z nich. „Všichni soutěžící podali ve výběrovém kole velice dobrý výkon. Porota to neměla vůbec jednoduché. Letos do finále postupují vedle pěti dívek, také tři chlapci, což není pro naši soutěž úplně obvyklé,“ dodává Martin Plitz.

Finále je dvoukolové. Úkolem každého zpěváka bude zazpívat dvě písně. Jednu s vlastním doprovodem a druhou za doprovodu Karlovarského Repre Bandu. Nově je v této soutěži dáno, že jedna z písní musí být česká.

Karel Vágner

Výkony finalistů bude hodnotit pětičlenná odborná porota. Předsednictví se ujal Karel Vágner. Po jeho boku usedne Jitka Zelenková, která také zazpívá jako host.

Pěvecká soutěž Karlovarský hlas by měla být pro mladé talenty především velkou zkušeností, protože prosadit se dnes ve světě showbusinessu není vůbec jednoduché. Své o tom ví i předseda poroty Karel Vágner.

„Já mladému zpěvákovi, jak se prosadit dnes, neporadím. I když jsem udělal v životě hodně moc zpěváků. Ale dneska prosadit mladého zpěváka do rádia nebo televize je hrozně těžké,“ potvrzuje Vágner.

Velké finále soutěže Karlovarský hlas začíná v malém sále hotelu Thermal dnes večer v 19 hodin.

Spustit audio