Karlovarský festival přivítá herce Lieva Schreibera a výstavou připomene Evu Zaoralovou

29. červen 2022 16:00

Do zahájení Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech zbývají už jen dva dny. Organizátoři dnes prozradili ještě několik novinek, které promítnou a představí exkluzivně v karlovarských kinosálech.

Červený koberec, světla reflektorů a soška s křišťálovým globem. To jsou hlavní atributy Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Jeho 56. ročník začne v lázeňském městě už za dva dny.

Dnes ještě organizátoři představili poslední novinky. V programu přehlídky nebude chybět ani pocta bývalé umělecké ředitelce Evě Zaoralové, která zemřela letos v březnu.

Eva Zaoralová

„Vzpomeneme na Evu tím, že jí vytvoříme krásnou výstavu, kterou dělal Michal Čížek a je u Moseru. Připomeneme si jí také na zahajovacím ceremoniálu sestřihem, kde lidé uvidí vývoj, jak se nám podařilo za těch 29 let společně zestárnout. A uvedeme její zamilovaný film Silnice režiséra Federica Felliniho, kterému dělala titulky a překládala,“ říká prezident festivalu Jiří Bartoška.

Zahraniční hvězdy Geoffreyho Rushe a Benicia Del Tora doplní ještě americký herec a režisér Liev Schreiber, který dorazí první festivalový víkend. Kromě tohoto filmového tvůrce představil umělecký ředitel Karel Och i filmy, které se budou promítat na zahájení a zakončení přehlídky.

Čtěte také

„Oba jsou o lásce, milostných vztazích a o tom, co s nimi udělá plynutí času. Oba jsou částečně komediemi. Ten zahajovací se jmenuje Superhrdinové a ten zakončovací má název  3000 let touhy,” popisuje snímky Karel Och.

Do programu projekcí organizátoři mimořádně zařadili ještě tři nové tituly. Jeden z nich divákům přiblíží legendárního umělce Davida Bowieho.

Novinkou letošního ročníku je KVIFF.TV Park, který vznikl vedle hotelu Thermal a který návštěvníkům nabídne celodenní program. Podle výkonného ředitele Kryštofa Muchy tam lidé najdou zázemí jak pro odpočinek, tak pro diskuze s filmovými tvůrci.

Čtěte také

„Je to místo, kam bychom chtěli, aby lidé, kteří přijedou na festival třeba jenom na den, se zašli podívat. Ta stavba je úžasná. Je to taková pocta Karlovým Varům, má charakter kolonády. Mluvíme o tom jako o šesté kolonádě, ale zároveň i tou barevností jako poctě hotelu Thermal,” říká Mucha.    

Organizátoři letos po sedmi letech navýšili ceny jednotlivých vstupenek, a to z dosavadních 80 na 100 korun. „Plnohodnotný Festival Pass na celou dobu ale stále stojí 1500 a ten zvýhodněný 1200 korun,” dodává Kryštof Mucha.

Letošní 56. ročník Mezinárodního filmového festivalu začíná v pátek 1. července. První projekce začne v půl deváté ráno v Kongresovém sále hotelu Thermal. Přehlídka potrvá do soboty 9. července.

autoři: Ivana Sedláčková , Radim Jehlík
Spustit audio

Související