Karlovarské Horní nádraží se pyšní novou lávkou

8. listopad 2018 10:00

V Karlových Varech dokončili lávku přes Horní nádraží. Rok a půl trvající stavba, která zahrnovala demolici původní lávky, stavbu nové a úpravy jejího okolí, stála zhruba 30 milionů korun, řekl náměstek primátora Čestmír Bruštík (nez.).

„Původní lávka byla ze 70. let minulého století. V roce 2015 byla odstavená a v havarijním stavu, tak se udělaly základní vyztužovací prvky, aby fungovala do té doby, než bude možné postavit novou lávku,“ popsal důvody stavby nové lávky Bruštík.

Zatímco původní lávka na Růžový vrch byla příhradová, ta nová je zavěšená pod obloukovým nosníkem, který překlenuje celé kolejiště. To bylo jedním z požadavků Správy železniční dopravní cesty. Lávka tak už nijak nezasahuje do kolejiště, které v současné době také prodělává rekonstrukci.

Správa železniční dopravní cesty dokončí veškeré stavební práce na horním vlakovém nádraží v roce 2019

Právě soulad s pracemi na kolejišti byl komplikací při stavbě lávky. Podle náměstka primátora se ale dodavatelé obou staveb dokázali dohodnout na termínech a postupu prací. Součástí nové lávky jsou i nájezdy pro cyklisty nebo výtahy pro vozíčkáře a pro rodiče s kočárky.

Podobně jako na většině nových investic města Karlovy Vary, i na nové lávce přes nádraží město osadilo kamery připojené na centrální dispečink městské policie. Měly by hlídat případné vandaly a další problematické chování na lávce nebo v jejím okolí.

autoři: Jan Čech , nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio