Karlovarská nemocnice získala nový mobilní rentgen

17. srpen 2020 12:00

Karlovarská nemocnice získala dvě malá, ale strategická zařízení pro boj s koronavirem. Nový mobilní rentgen a bodypletismograf. Přístroje za téměř čtyři miliony korun budou sloužit při vyšetřování pacientů s nemocí covid-19 i dalšími plicními infekcemi.

„Na karlovarské nemocnici ležel hlavní nápor při pandemii koronaviru. Právě tady se soustředili ti nejtěžší pacienti, kteří vyžadovali intenzivní péči a vyšetřování ve speciálním režimu,” vysvětluje krajský radní Jan Bureš, proč přístroje zamíří právě do tohoto zdravotnického zařízení.

Klíčový je především nově zakoupený mobilní rentgen. Pro úspěšný boj s virem, který napadá plíce, je totiž nezbytné radiodiagnostické snímkování tohoto orgánu. Jenže to nelze provádět na stacionárních přístrojích, kvůli nežádoucí manipulaci s pacienty i riziku šíření infekce.

„Samozřejmě karlovarská nemocnice byla vybavena již dvěma mobilním zařízeními vybavena. Ale ty byly využívány v rámci běžného provozu, a pokud by některé z nich vyblokovala jen na řešení covidu, mohlo by to mít negativní vliv na chod ostatních oddělení,” řekl radní Bureš.

Díky novému přístroji tak bude mobilní rentgen umístěn trvale na ARO a jeden ze starších přístrojů pak bude trvale přímo na infekčním oddělení, které je jediným oddělením svého druhu v regionu a slouží pro potřeby pacientů z celého Karlovarského kraje.

Kromě mobilního rentgenu má nemocnice také nový bodypletysmograf

Druhým zakoupeným přístrojem je nový bodypletysmograf. Ten slouží ke stanovení plicní kapacity a také pro vyhodnocení zánětu dýchacích cest u pacientů s respiračními problémy. Kromě toho umí i měřit rychlost výměny plynů a pomáhá tak k diagnostice plicních onemocnění.

„Oproti dosavadnímu přístroji, který byl v provozu již 18 let, umožní hlavně významný nárůst výkonů vyšetření plicních funkcí a tím pádem i přispěje k dalšímu zlepšení a zefektivnění péče o pacienty z celého Karlovarského kraje,” dodal radní Bureš.

Podle předsedkyně představenstva Karlovarské krajské nemocnice Jitky Samákové je pomoc Karlovarského kraje v této době pro nemocnici velmi důležitá. „Epidemie koronaviru znamenala pro naši nemocnici skokový nárůst v oblasti nákladů o více než 24 milionů korun. A i proto je pro nás každá podobná pomoc velmi důležitá.”

autor: Radim Jehlík | zdroj: Karlovarská krajská nemocnice a.s.
Spustit audio