Karlovarská nemocnice nabídla vyšetření tlaku, cholesterolu a cukru v krvi. Zájem měly stovky lidí

28. listopad 2014

Stovky lidí přišly ve středu do karlovarské nemocnice, aby absolvovaly v rámci preventivní akce některá základní vyšetření. Zájem byl jak o měření krevního tlaku, tak i množství cholesterolu a cukru v krvi.

Všichni si také odnesli materiály hlavně o zdravé výživě. Kromě toho dostávali lidé i testy na krvácení do stolice. Česká republika si totiž v onemocnění karcinomu tlustého střeva a konečníku nevede příliš dobře.

Během prvních dvou hodin využilo možnosti vyšetření přes 100 lidí. Zájem měli také o test na možné krvácení do stolice. Díky tomu mohou lékaři včas odhalit rakovinu tlustého střeva a konečníku, tedy onemocnění, které o sobě dává vědět, když už je téměř pozdě. Proto je v tomto případě prevence důležitá.

„Rakovina tlustého střeva a konečníku je poměrně velký problém, protože Česká republika má jeden z největších výskytů tohoto onemocnění na světě. A pokud jde o Karlovarský kraj, tak ten je zase na předním místě v rámci ČR a nejenom co se týká výskytu, ale dokonce i úmrtí,“ uvedl mluvčí nemocnice Vladislav Podracký.

„Ta preventivní tour jede už od června, to znamená, že to není první akce a pravidelně během jednoho dne takhle naši pracovníci vyšetří zhruba kolem 400 pacientů, což je fantastické,“ chválí si zájem Podracký.

Kromě vyšetření si lidé vyzkoušeli i resuscitaci. Na nákup zdravotnického materiálu pro preventivní akci přispěla města Sokolov, Karlovy Vary a také Karlovarský kraj.

Spustit audio