Karlovarská nemocnice má nový diagnostický přístroj. Jde o první instalaci v Česku i na Slovensku

24. listopad 2023 08:55

Krajská nemocnice v Karlových Varech pořídila na oddělení nukleární medicíny hybridní zobrazovací přístroj SPECT/CT. Umožňuje kvalitnější vyšetření a pacienty vystavuje menším dávkám ionizujícího záření.

Jde o první instalaci tohoto modelu v České i Slovenské republice. Zobrazovací kameru SPECT/CT lékaři využívají pro zobrazování v kardiologii, neurologii, onkologii či ortopedii. Dá se díky ní zjistit například rozsah prokrvení srdečního svalu, přítomnost metastází hlavně v kostech, plicní embolie či různých zánětů.

„Výhoda tohoto typu přístroje je snížení radiačního záření v řádu 20 až 30 procent proti těm starším přístrojům, které jsme měli, což je poměrně dost. Pak je to zkrácení doby vyšetření a zvýšení kvality. Zkrácení doby vyšetření je o 20 až 30 procent, za den jsme schopni vyšetřit o dva až tři pacienty více,“ řekl primář oddělení nukleární medicíny Jan Valeš.

Umožňuje vyšetření dětí i výrazně obézních pacientů

Zkrácení doby vyšetření o pět až deset minut oceňují podle něj zejména pacienti. Flexibilní detektory a otevřený design přístroje umožňuje vyšetření také dětí, výrazně obézních či imobilních pacientů i lidí s klaustrofobií.

Nosnost lůžka je 227 kilogramů, přičemž staré přístroje mohli provést vyšetření u lidí do 180 kilogramů. Obézních pacientů navíc podle primáře přibývá. Ročně lékaři vyšetří od 4500 do 5000 pacientů za rok.

Nový SPECT/CT nahradil na oddělení nukleární medicíny více než deset let starý přístroj. Celkové náklady včetně menších stavebních úprav byly 27 milionů korun. Peníze byly z evropské dotace z programu REACT-EU. Celkově z těchto dotací pořídila krajská nemocnice, pod kterou kromě karlovarské spadá také chebská, přístrojové vybavení už za 260 milionů korun.

Na oddělení nukleární medicíny chce vedení nemocnice koupit ještě přístroj PET/CT, který představuje špičku v diagnostice u onkologických onemocnění. Získat chce na něj prostředky z Národního plánu obnovy, přičemž náklady jsou zhruba 50 milionů korun.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio