Karlovarská krajská nemocnice nově nabízí testy na protilátky proti covid-19

Karlovarská krajská nemocnice nově nabízí vyšetření na přítomnost protilátek proti onemocnění covid-19. Zájemci mohou odběry absolvovat v transfuzní stanici v Karlových Varech a Chebu.

Zjistit si množství protilátek v těle dorazilo za první tři hodiny od otevření karlovarského odběrového místa okolo pěti zájemců. Podle primářky transfuzního oddělení Evy Novákové bude zájem o zjištění protilátek v následujících dnech velký, vyšetření může absolvovat každý, vyjma těch, u kterých se aktuálně vyskytují příznaky onemocnění.

„Může přijít i zájemce, který prodělal třeba nějaké chřipkovité onemocnění nebo ho dlouhodobě bolela hlava, klouby či cokoli, co může a nemusí souviset s covidem, a neví o tom, že covid prodělal, tak se může nechat také otestovat,“ uvedla Nováková.

„Množství protilátek se určuje podle dodavatele testu, v našem případě je hraniční hodnota 12,9. Do této hodnoty je to negativní, nad hodnotu je to pozitivní. Co je ale dostatečná ochrana proti nákaze, je těžké říci. Lidé tu měli většinou do měsíce po druhém očkování okolo 800, třeba po dvou měsících měli už jenom 200,“ řekla Nováková.

Vyšetření na protilátky nehradí zdravotní pojišťovny a lidé tak za něj zaplatí 380 korun. Testy se v Karlových Varech provádí od pondělí do čtvrtka od 7:00 do 13:00, výsledky si mohou zájemci vyzvednout ve středu nebo ve čtvrtek od 9:00 do 15:30.

Od pátku je možné absolvovat testy na protilátky proti SARS-CoV-2 také v chebské transfuzní stanici, a to vždy v pondělí od 10:00 do 12:30 hodin, a dále v úterý až čtvrtek v rozmezí od 7:00 do 12:30 hodin. Výsledky si bude v Chebu možné vyzvednout v transfuzní stanici vždy následující den.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio