Karlovarská krajská nemocnice je ve ztrátě přes 34 milionů korun

14. říjen 2011

Karlovarská krajská nemocnice je po letošních osmi měsících ve ztrátě přes 34 milionů korun. Důvodem je především vyšší spotřeba speciálního zdravotnického materiálu, než nemocnice plánovala. Podle odhadů může ztráta do konce roku růst každý měsíc až o čtyři miliony korun, pokud nebudou co nejrychleji zavedena úsporná opatření. Loni na konci roku nemocnice vykázala ztrátu 30 milionů korun, rok předtím činila 54 milionů.

Pohledávky nemocnice ke konci srpna činily zhruba 98 milionů korun. Závazky byly 135 milionů korun, z toho asi 55 procent je po lhůtě splatnosti. Vedení zdravotnického zařízení se snaží vývoj zvrátit a vyhodnocuje všechny smluvní vztahy. Aktuálně už bylo vypovězeno šest smluv. Není vyloučeno, že nemocnice vypoví další smlouvy, které jsou pro ni nevýhodné a zatížené řadou dodatků.

Nemocnice do budoucna chce co nejvíce činností zajistit vlastními silami. Jednou z oblastí bude patrně stravování. Významných úspor má nemocnice docílit i přímými dodávkami veškerého materiálu bez jeho skladování. Také chce nově soustředit všechna oddělení do jednoho centrálního objektu, který bude rozšířen o právě budovaný pavilon akutní medicíny. Ze starých budov se tak přestěhují mimo jiných například dětské a plicní oddělení. Podle vedení to bude lepší nejen pro řízení nemocnice, ale zvýší se i komfort pacientů.

Změny se dotknou i personální oblasti. V první vlně propouštění z nemocnice, které má téměř 1300 zaměstnanců a tvoří ji zařízení v Karlových Varech a v Chebu, odešlo do deseti lidí. Ve druhé vlně to může být až 20 lidí. Jde především o zaměstnance z různých administrativních či technických funkcí, zdravotnického personálu se snižování stavů údajně nedotkne. Vedení nemocnice ale pracuje na optimalizaci počtu personálu na jednotlivých odděleních tak, aby byl efektivně zajištěn jejich provoz.

Spustit audio