Karlovarská krajská knihovna zve na Týden knihoven

2. říjen 2013

Až do neděle 6. října probíhá v Krajské knihovně v Karlových Varech Týden knihoven s mottem „U nás vždy all inclusive“. V duchu tohoto motta je připravena celá řada zajímavých akcí, pořadů a soutěží. Vedení knihovny dnes představilo několik zásadních novinek, na které se mohou čtenáři těšit.

Stejně jako vloni je i letos pro návštěvníky připraven bohatý program tak, aby se stávající čtenáři pobavili a noví čtenáři poznali, co vše knihovna nabízí. Výjimkou není ani čtenářská amnestie, kdy se neplatí sankce za pozdní vrácení zapůjčených knih, nebo roční registrace pro nové čtenáře zdarma.

Součástí Týdne knihoven je vyhlášení soutěže pro amatérské literáty, která se koná již posedmé. Vedení knihovny dnes odtajnilo patronku letošního ročníku, kterou je spisovatelka a scénáristka Petra Soukupová. Z její knihy „Zmizet“ pochází i motto soutěže „A teď konečně jedu pryč z tohoto smutku, do světa, kde nikdo nic neví“. Soutěž potrvá do konce tohoto roku a o vítězích rozhodne odborná porota spolu s patronkou.

Vedení knihovny rovněž představilo nové webové stránky knihovny. Stránky vytvořila firma MOVIS během uplynulých šesti měsíců. „O vytvoření nových webových stránek jsme přemýšleli delší dobu. Naše stránky totiž nesplňovaly požadavky na moderní a dynamickou prezentaci organizace. Nové stránky nabízí snadnou orientaci a zajišťují přístup k informacím jak běžným, tak hendikepovaným uživatelům,“ uvedl ředitel knihovny Vratislav Emler.

Další představenou novinkou je digitalizace historické balneologické a lázeňské literatury z depozitáře knihovny. Zájemci si nyní mohou z pohodlí svého domova prohlédnout některou ze vzácných knih právě na internetových stránkách. „V současné době máme v systému Kramerius vloženo 130 000 digitalizovaných stránek balneologické a lázeňské literatury. Nejstarší kniha pochází z roku 1616. V novém roce bychom chtěli začít zpracovávat regionální literaturu,“ dodal ředitel knihovny Vratislav Emler.

U příležitosti Týdne knihoven se mimo jiné uskuteční i otevření nové obecní knihovny v Andělské Hoře. Ta se nachází v budově bývalé základní školy, kde nyní sídlí obecní úřad. Knihovna v současné době nabízí téměř 2 000 knih k zapůjčení a úzce spolupracuje s Krajskou knihovnou v Karlových Varech v rámci výměnného fondu. „Zastupitelstvo obce chtělo pro své obyvatele vytvořit zázemí s kulturním vyžitím. Prostor knihovny bude zároveň sloužit jako místo pro setkávání maminek s dětmi a pro konání nejrůznějších akcí,“ uvedla starostka obce Miloslava Křimská.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio