Karlovarská kapela Blue Condition se loučí. Naposledy zahraje na JazzFestu

Jedna z mála karlovarských hudebních legend, bluesrocková kapela Blue Condition, se loučí. Svou existenci zakončí v sobotu 11. listopadu od 19 hodin v kině Drahomíra bluesovým koncertem Goodbye Blue Condition.

Skupina vznikla v roce 1997 z podnětu basového kytaristy Laryho Krofty, název si zvolila podle nálady jedné ze skladeb legendární kapely Cream, kterou napsal bubeník Ginger Baker. Od své premiéry pravidelně vystupovala v mnoha rockových i jazzových klubech a na jazzových festivalech.

V začátcích vycháze styl skupiny především z chicagského blues

Postupně se v repertoáry uskupení objevily i jazzové standardy hrané s rockovým drajvem. Kapela si zahrála například ve vyhlášených klubech Blues sklep, Reduta a na jazzových festivalech JazzFest Karlovy Vary, JazzJam Cheb, Slánské jazzové dny, Blues Alive Šumperk.

„Už při svém vzniku sestávala kapela z hráčů, kteří již měli bohaté muzikantské zkušenosti ze svých dřívějších formací. Baskytarista Jiří Homolka a bubeník Ivan Pelc jako vynikající doprovazeči s citem pro styl spolu řadu let působili ve skupině Brigáda bratří Pelců, v popředí pak poutali pozornost charismatický zpěvák s osobitým hlasem a hráč na foukací harmoniku Karel Veselý a excelentní kytarista Jiří Krombholz," sdělil Lev Havlíček z týmu JazzFestu.

V uvedené sestavě nahrála skupina dvojCD s kapelou Veselý & Krajíc, vydané v roce 2001. Na ní jsou skladby jako Little Wing, Hoochie Coochie Man, Summertime nebo Georgia On My Mind.

„V jedenácti klasických kouscích od Dixona, T-Bone Walkera jednoznačně prokazují, že na dvanáctkový žánr mají dobře vyvinutý hudební čich, obzvláště pak kytarista Jiří Krombholz (vzpomene si ještě někdo na první sestavu Pohody Jana Nového?) a zdravě zemitý zpěvák a harmonikář Karel Veselý. A pak že při hraní převzatých kousků nelze projevit muzikantskou invenci," vysekl nahrávce poklonu hudební publicista Petr Korál.

Obsazení skupiny se v průběhu let měnilo

Střídali se hráči především na baskytarovém postu, kapela rozšířila nástrojový rejstřík o klávesy, kde se rovněž vystřídalo několik hráčů. Podle možností si s kapelou zahrál saxofonista Milan Krajíc.

„Změnou nejvýraznější byl příchod zpěváka a hráče na foukací harmoniky Jardy Krištofoviče poté, co Karel Veselý zemřel. Druhé „poznávací znamení“ kapely, kytarista Jiří Krombholz pak po zranění ruky ze skupiny odešel jen před pár lety," konstatoval Havlíček.

Na JazzFestu zahraje kapela ve složení: Jaromír Krištofovič, Pavel Horych, Dalibor Pelc, Jindřich Henry Volf a Ivan Pelc. Hosty budou Jiří Krombholz, Milan Krajíc, Lukáš Pánek, Jan Nový Cimbura a  Kateřina Bodláková.

Spustit audio