Karlovarská Galerie umění zve do Cirkusu na artisty Bohumila Kubišty

9. březen 2021 11:00

Obraz Cirkus od Bohumila Kubišty, jednoho z nejvýznamnějších spoluzakladatelů českého avantgardního umění počátku 20. století, mohou vidět zájemci na webových stránkách a facebooku karlovarské Galerie umění. 

Tímto dílem otevírá svou výstavu Sto 100 let, sto děl, sto umělců, sto osudů. Galerie představuje jak vybrané obrazy slavných tuzemských umělců, tak jejich autory. Návštěvníci webu galerie se tak dočtou třeba o artistech na Kubištově obrazu.

„Stylizace postav nejen v popředí – zářným příkladem je červený klaun vpravo, jejich obličejů a klobouků, odkazuje ke kubistickým principům. Tvary tvoří geometrizující prvky jako čtverec, trojúhelník, kruh, obdélník, lichoběžník a podobně. To vše je podpořeno dokonale promyšleným střídáním pouze dvou barev, základní a doplňkové – červené a zelené a jejich modelací temnými odstíny. Taková nadsázka, vskutku expresivní, do té doby nový nevídaný jev v českém malířství,“ dočtou se zájemci na webu galerie o obraze Cirkus z roku 1911.

Lidé zjistí také více o pohnutém osudu autora. „Bída a neustálá nouze ho přinutily k rozhodnutí, že se v roce 1913 stal aktivním důstojníkem rakouskouherské armády. Ne všichni čeští umělci jeho rozhodnutí pochopili. Historický den 28. října roku 1918 strávil Bohumil Kubišta se svými přáteli Janem Zrzavým, Václavem Špálou a dalšími na Václavském náměstí. Byl na vyhlášení Československé republiky. Měl mnoho plánů. Záhy poté ho začal jeho kolega a přítel Jan Zrzavý postrádat. Po měsíci našel jeho tělo v márnici Vojenské nemocnice v Praze. Zemřel na španělskou chřipku,“ připomněla kurátorka Božena Vachudová.

Na facebookovém profilu karlovarské Galerie umění a na webových stránkách www.galeriekvary.cz  mohou zájemci kromě Cirkusu Bohumila Kubišty vidět také třeba Krucemburk Jana Zrzavého nebo obraz Josefa Istlera pojmenovaný prostě Obraz.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio