Karel Kahovec slaví 75. narozeniny

8. listopad 2021

V šedesátých letech býval Karel Kahovec miláčkem dívek. Skládal pro ně písně a romanticky vemlouvavým, čistým hlasem zpíval o lásce. Jeho hity se hrají dodnes.

Jednou z pěveckých hvězd 60. let byl nesporně Karel Kahovec, zpěvák z jemným ohebným hlasem, kterým okouzloval davy fanynek. Nezahálí ani po sedmdesátce, patří k těm umělcům, kteří stále objíždějí sály. Tehdejší hity tak zpívá i dnešní generaci.

Karel Kahovec je v hudbě samoukem. V šedesátých letech byl idolem teenagerů. Byl uprostřed dění. V pražských klubech hrál nejprve s amatérskými kapelami, ale postupně se objevil v sestavě skupin Hells Devils, Matadors a Flamengo. To už se o něm mluvilo jako o výrazné osobnosti českého beatu. Muziku bral vždycky spíše jako koníčka než zaměstnání a o to, stát se frontmanem a stát za hlavním mikrofonem jako první hvězda večera ani tak moc nestál.

Přesto, že měl stále spoustu nápadů a spoustu hitů měl a zřejmě ještě má doma v šuplíku, má za více než padesát let své činnosti jen několik málo desítek svých nahrávek. To ale vůbec nevadí, protože hity, ke kterým napsal hudbu jako Modřínů háj, Paní v černém, Svou lásku jsem rozdal, Poprava blond holky, Chodím jen tak bosý nebo Zavraždil jsem lásku se hrají dodnes a tak Karel Kahovec z médií nikdy nezmizel, přesto, že se po revoluci dlouhá léta živil jako taxíkář.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio