Karel Gott: Ptačí nářečí

Byl to jeden z nejtalentovanějších českých textařů. Jmenoval se Jiří Štaidl a než ho začaly živit texty, vystřídal lecjaká zaměstnání, byl pomocným dělníkem, zaměstnancem pošty nebo kulisákem.

Obdivovatel krásných žen a rychlé jízdy, ale hlavně jeden z nejznámějších českých textařů a vyhlášených bohémů – to byl Jiří Štaidl. Zahynul ve věku třiceti let, když při dopravní nehodě u Říčan vypadl ze svého Renaultu. Osudnou se mu stala jeho láska k rychlé jízdě společně s alkoholem. Nechal po sobě dvě stovky vynikajících písňových textů, které dodnes patří k ozdobě české populární hudby. A často si v nich všímal ptáků. Mezi našimi opeřenými pěvci je mnoho mistrů s podmanivým hlasem, hudebníci si však obvykle nejvíc cení kosů, kteří předvádějí stále nové libozvučné melodie. Ačkoli posloucháte stále stejného kosa, každým jarem přijde s novou písničkou. Kosi také dovedou napodobit zpěv desítek druhů ptáků a Jiří Štaidl kosa zasadil do svého textu Ptačí nářečí.

Jiří Štaidl psal texty deset let a „ptačí" téma v názvu se v jeho textech vyskytuje ve více písních, například Proč ptáci zpívají, Čápi už nemaj stání, Oči barvy holubí, Žaluju ptákům, Kdepak ty, ptáčku, hnízdo máš?, Konec ptačích árií a už zmíněné Ptačí nářečí, které nazpíval Karel Gott.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.