Kapří filet na tymiánu s citrónem
podle Václava Opla z restaurace Za oponou v Plzni.
Suroviny na 4 porce:
800g kapřích filetů
sůl
pepř
4 větvičky tymiánu
70 g másla
½ dcl olivového oleje
1 citrón
Postup:
Na rozpálenou pánev nalijeme olivový olej, vložíme osolené a opepřené porce kapra kůží dolů, přidáme na měsíčky nakrájený citrón a větvičky tymiánu. Pečeme z každé strany 4 minuty, po otočení kapra přidáme máslo, po rozpuštění jím kapra přeléváme. Vyjmeme a podáváme s bramborovým salátem nebo bramborami.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.