Jste kardiak? I vy si můžete dopřát prázdninovou dovolenou u moře. Ale za určitých podmínek

18. červen 2019

Jako kardiak musíte více než kdo jiný dodržovat lékaři doporučovaná režimová opatření zahrnující pitný režim, odlehčenou stravu a vyhýbání se pobytu na slunci mezi 11. a 15. hod. Při jejich porušení je u vás vyšší riziko zdravotních komplikací, protože váš termoregulační systém nefunguje tak dokonale jako u člověka zdravého.

To pochopitelně neznamená, že byste si dovolenou nesměli užít naplno. Jen je třeba předem zvážit oblast, kde budete pobývat, a termín, kdy tam pojedete. Obecně pro kardiaky platí rada vydávat se do míst s běžnými letními teplotami nad 30 °C mimo hlavní sezónu, kdy se tam teploty pohybují kolem 25 °C.

K moři v hlavní sezóně? Lze to!

Možná ale máte své důležité důvody pro to, abyste k moři vycestovali právě během hlavní letní sezóny. V tom případě jeďte. A o dovolené buďte sami k sobě zodpovědní.

Dbejte na dostatečný příjem tekutin v podobě ovocných čajů, čisté vody a minerálek. Vyvarujte se alkoholu. Když už si, dejme tomu večer, dáte skleničku vína, pijte zároveň i vodu. Jedno pivo denně je také povoleno.

Nepřehánějte to s opalováním, vyhledávejte stín. V hodinách kolem poledne se zdržujte v hotelu, penzionu nebo bungalovu, po obědě vám prospěje siesta. Jezte zeleninu, ovoce, odlehčenou středomořskou stravu (těžká jídla zatěžují organismus a odvádějí krev od srdce). Noste oblečení z prodyšných materiálů, chraňte si hlavu před sluncem. Při plavání v moři se držte v blízkosti břehu a nejlépe nechoďte do vody sami. Užívejte pravidelně své léky. Nepřepínejte síly a zachovejte si duševní pohodu. Prostě vychutnejte si svou zaslouženou dovolenou.

„Pokud kardiak do teplých krajin u moře jede v té exponované prázdninové době, dodržuje všechna lékařská doporučení a vyhovuje mu to, nemusí mít takový pobyt žádný negativní vliv,“ říká k tomu doc. MUDr. Ivo Bernat, vedoucí lékař úseku Intervenční kardiologie a zástupce přednosty Kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň, přestože také on upozorňuje na výhody mimosezónního pobytu pro kardiaky.

Cesta kardiaka k moři

Ani přesun do vysněné destinace není pro kardiaka bez úskalí. Vlakem, autobusem, autem nebo letadlem? Každá varianta má svá pro a proti. Ze zdravotního hlediska je asi nejpříznivější cestovat vlakem, kde je pohodlí a určitá svoboda pohybu. Např. do Chorvatska to máte z Prahy s jedním přestupem v Budapešti.

Nejnáročnější pro vás bude řízení automobilu. „Je nutné si uvědomit, že kardiak má sníženou funkci kompenzačních mechanismů a rychle se unaví, může dojít i k výkyvům krevního tlaku a tepové frekvence. Proto je podstatné rozvrhnout si cestu autem na delší dobu, dělat častěji přestávky a pokud možno se vyhnout setrvávání v horkém prostředí,“ podotýká lékař. Při tom všem opět myslete i na pitný režim.

Předností autobusu v porovnání s automobilem je skutečnost, že nemusíte řídit a můžete odpočívat. Obvykle se ale musíte přizpůsobit přestávkám stanoveným řidičem a možnost pohybu během jízdy je značně omezená.

Letadlo má jeden velký klad a tím je rychlost. Mínusem jsou změny vnitřního tlaku vzduchu a nízká relativní vlhkost vzduchu v letadle a také nepříjemné turbulence. „Během letu se zvyšuje riziko trombotických postižení cév, aby k němu nedošlo, je nutné se alespoň protahovat, hýbat končetinami a pokud možno se i projít,“ připomíná doc. MUDr. Milan Hromádka, primář plzeňské Kardiologické kliniky a vedoucí lékař úseku Kardiologická jednotka intenzivní péče. Dostatečný přísun tekutin by měl být samozřejmostí. Problematické pro kardiaky mohou být dlouhé lety do exotických krajin, neměli byste je absolvovat bez konzultace s lékařem.

Než vyrazíte

Při balení na dovolenou nezapomeňte na léky, které vám předepsal lékař. „Je nezbytně nutné, aby pacient měl s sebou léky na víc dní, než na kolik na dovolenou jede,“ zdůrazňuje doc. MUDr. Ivo Bernat, „protože se může stát, že návrat se o 1–2 dny opozdí nebo že část léků ztratí.“

Informace o svém zdravotním stavu a užívaných lécích si sepište na kartičku, kterou budete nosit neustále u sebe. Ideální je, když tyto poznámky jsou v angličtině nebo v jazyce, kterým se mluví v zemi, kam se chystáte. „Za název léku je dobré do závorky uvést i účinnou látku, kterou obsahuje,“ nabádá kardiolog, „firem vyrábějících různě pojmenované léky se stejnou účinnou látkou je celá řada.“

Chybu určitě neuděláte, když si do zavazadla přibalíte také tlakoměr a program na dovolené pak přizpůsobíte svému aktuálnímu zdravotnímu stavu.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související