Jiří Vondráček slaví sedmdesátku. Poslechněte si ho

Jeden ze zakladatelů české poprockové skupiny Turbo Jiří Vondráček, muž mnoha profesí, spojených s hudbou Jiří Vondráček má kulatiny.

V médiích se toho o něm moc nedovíte, tak aspoň, co je obecně dostupné a známé: Jiří Vondráček je hudební skladatel, producent, hudebník, herec, textař, scénárista, režisér klipů a hudebních pořadů, předseda Svazu autorů a interpretů, manažer a člen dramaturgické rady festivalu Porta.

Začínal jako herec, pak muzikant, například ve skupině Marsyas, s níž natočil album Kousek přízně, a Turbo, kterou rozjížděl, a také jako zpěvák a skladatel. Vystudoval herectví na Akademii múzických umění v Praze, vidět ho můžete třeba ve filmech Panenství a kriminál, Půlnoční kolona, Na startu je delfín, Pan Tau nebo Cena medu, ale hudba ho lákala víc.

Písně, ke kterým napsal hudbu, jsou například Máš chuť majoránky pro Karla Zicha, Copacabana, Jarním loukám nebo Je to malý svět pro svoji sestru Helenu Vondráčkovou, pro svoji dceru Lucii Marmeláda – to když byla jako dvanáctiletá moderátorkou stejnojmenného pořadu, Pták ohnivák, Kdo tě má rád nebo Strach.

Se svou ženou, textařkou Hanou Sorossovou, vytvořili umělecký tandem, tvořili a tvoří hlavně pro dceru Lucii.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio