Jiří Vašíček - Tenkrát

Zářili na hudebním nebi, zpříjemňovali nám život. Bývali hvězdami. Někteří jsou dnes legendami, někteří jakoby nebyli. Jednomu našemu pozapomenutému idolu populární hudby jsou tyto věnovány Hvězdy, hity, legendy.

Měl nádherně temnou, mimořádně krásnou barvu hlasu, byl obdivovaný a milovaný publikem, uznávaný kritikou a vyhledávaným sólistou. V 60. letech 20. století zpíval s našimi nejlepšími orchestry. Jmenoval se Jiří Vašíček.

Natočil přes 400 písniček a jedna z jeho repertoáru se stal dokonce hitem světovým. Napsali ji Dalibor Basler a Vladimír Rohlena a nazvali ji Tenkrát. Do svého repertoáru ji v roce 1965 převzala americká zpěvačka Brenda Lee.

Jiří Vašíček onemocněl ve dvou letech obrnou, naštěstí mu zůstala postižená jen pravá noha. Nešťastně se do ní trefily i oba jeho pozdější úrazy při automobilových nehodách, a tak se Jiří Vašíček v roce 1969 na vrcholu slávy ocitl na rok v nemocnici a poté znovu až do roku 1973.

Manželka zůstala v západním Německu a o dvě děti se starali babička s dědou. Na pódia se pak o berlích ještě vrátil, ale na svou dřívější slávu už nenavázal. To už bylo jen tenkrát.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio