Jiří Štědroň: Jak to chodí

27. září 2024

Dnes se vydáme hluboko do historie hudby, až na přelom 19. a 20. století, kdy vznikl styl, který ovlivnil celou éru americké populární hudby – ragtime. A kdo jiný by mohl být jeho králem než Scott Joplin.

Scott Joplin, známý jako „král ragtimu“, se narodil kolem roku 1868 v Texasu. Už od dětství se věnoval hudbě a jeho talent brzy prorazil. Ragtime, jehož byl hlavním představitelem, je hudební styl, který se vyznačuje především synkopickým rytmem, a tak je pro posluchače velmi chytlavý.

Entertainer, jedna z Joplinových nejslavnějších skladeb, byla složena v roce 1902. Entertainer, v překladu bavič, je skvělým příkladem Joplinova umění. Je to skladba plná elegance, ale zároveň hravosti. Scott Joplin se svou tvorbou snažil, aby ragtime byl vnímán jako seriózní hudební žánr. Chtěl, aby jeho skladby byly hrány stejně vážně jako díla klasických skladatelů, a usiloval o uznání ve vyšších hudebních kruzích. Když se skladba Entertainer objevila v 70. letech ve filmu Podraz, znovu se stala obrovským hitem. Získala nové posluchače a v roce 1974 dokonce dosáhla 3. místa v americké hitparádě. Ačkoliv Scott Joplin zemřel v roce 1917, jeho odkaz žije dál.

V roce 1976 u nás skladbu Entertainer nazpíval Jiří Štědroň. Češtinou jej opatřil Zdeněk Borovec, který měl na dobrý text tento recept: Záleží na úvodním sloganu, aby jasně uvedl, o co vlastně půjde a celá píseň pak musí vypadat tak, jako že si zpěvák ta slova právě vymýšlí.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio