Jihočeské letiště Hosín je mezi piloty legendou. V hangáru uvidíte letadla a můžete si dopřát i let

5. září 2023

Když se řekne letiště Hosín, určitě si vybavíte přinejmenším jméno Petra Jirmuse, dvojnásobného mistra světa a dvojnásobného mistra Evropy v letecké akrobacii. Českobudějovický Aeroklub a hosínské letiště byly jeho domovským zázemím. A protože to na letišti každý víkend žije, můžete se tam vydat i vy.

„Na našem letišti je zajímavé úplně všechno,“ říká předseda Aeroklubu České Budějovice Jiří Kadlec. Aeroklub slaví letos 100 let od svého založení a hosínské letiště jako takové pak 75 let.

Historie letiště Hosín se začala psát v první polovině 50. let, kdy bylo třeba najít pro Aeroklub České Budějovice rovnocennou náhradu za letiště Planá u Českých Budějovic, které pro své účely zabavila armáda. Podstatnou část budov tehdy stavěl Svazarm, přesněji jeho členové v rámci brigád. Podle počtu odpracovaných hodin se také přidělovaly hodiny letů pro amatérské aviatiky.

Vzhledem ke své poloze a svému vybavení byl Hosín mnohokrát využit při pořádání nejrůznějších leteckých soutěží. Asi nejznámější bylo mistrovství světa v letecké akrobacii v roce 1978, které vyhrál československý reprezentant Ivan Tuček, a mistrovství Evropy v téže disciplíně v roce 1985, které vyhrál Petr Jirmus.

Reportér Zdeněk Zajíček s Jiřím Kadlecem před odletem

My jsme se v reportáži podívali přímo do hangáru plného nejrůznějších letadel, také do řídící věže, které se správně říká Služba rádio, a samozřejmě i na letištní plochu s nastartovaným letadlem.

Areál letiště Hosín si můžete prohlédnout i vy. Podle Jiřího Kadlece to na letišti žije hlavně o víkendech. K dispozici tu je restaurace, vyhlídková terasa a po domluvě se členy Aeroklubu je možné si domluvit i prohlídku hangáru, případně vyhlídkový let.

Hangár Aeroklubu České Budějovice posloužil už několikrát i jako koncertní sál, dvakrát pro kapelu Sarah, jednou pro Jihočeskou filharmonii

Pokud by se vám létat nechtělo, můžete hosínskou planinu využít i jako rozhlednu, protože je z ní vidět podstatná část Českobudějovické pánve, hora Kleť a dokonce i vzdálené šumavské vrcholy a prostory vojenského újezdu v Boleticích.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.