Jehněčí kýta na divoko

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Marie ze Starého Lázu.

Suroviny:

  • 1 kg jehněčí kýty
  • trochu másla
  • 50 g mrkve
  • 40 g celeru
  • 30 g petržele
  • 50 g cibule
  • 80 g hladké mouky
  • 30 g cukru krystalu
  • koření na divočinu - bobkový list, nové koření, jalovec, pepř, tymián
  • červené víno
  • ocet
  • voda
  • sůl

Postup:

Do pánve s rozpuštěným máslem nasypeme nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli,cukr, divoké koření a vše osmahneme do tmavohněda. Přidáme 2 lžíce octa a zalijeme vařící vodou. Vložíme osolené jehněčí maso, přiklopíme a dusíme v troubě do měkka. Občas podlijeme masovým výpekem. Během pečení několikrát otočíme a podléváme vroucí vodou. Dušenou kýtu vyndáme, šťávu necháme vydusit a zaprášíme hladkou moukou. Chvíli restujeme a zalijeme vlažnou vodou, aby vznikla omáčka, kterou zvolna povaříme 15 minut. Omáčku propasírujme, dochutíme solí a přidáme červené víno, necháme přejít varem a odstavíme. Jehněčí kýtu nakrájíme na porce přes vlákno a na talíři přelijeme horkou omáčkou.

Doporučená příloha: vařený brambor.

autor: posluchač