Jedna z kraslických dominant se stala kulturní památkou

26. leden 2021 15:35

Novou kulturní památkou v Karlovarském kraji se stal evangelický kostel s farou v Kraslicích. Strohý vzhled kostela s dominantní věží má na svědomí známý německý architekt Otto Bartning, který stál u zrodu ideologické školy umění a designu Bauhaus. Památka z počátku 20. století stojí na kopci v centru města v těsné blízkosti Městských sadů.

Pětadvacet metrů vysoká věž a barevná vitrážová okna. To jsou nejvýraznější prvky evangelického kostela v Kraslicích. Je také jedním ze čtyř kostelů, které na území České republiky postavil známý architekt Otto Bartning.

Modernisticky pojatá stavba s minimem dekorativních prvků stojící na vyvýšeném místě na okraji Kraslic je významnou dominantou města. Architekt ve svém návrhu propojil kostel a faru v jeden objekt, což bylo na svou dobu velmi pokrokové a také ekonomicky výhodné řešení.

Kostel tvoří podélná loď s předsíní, k níž je zleva přistavěna hranolová zvonice. Z původních tří zvonů věnovaných evangelickým sborem z Klingenthalu se dochoval pouze zvon z roku 1839. Dva zvony v roce 1917 zabavila armáda. Dochovaný zvon byl odlit v Auerbachu k 300. výročí německé reformace.

Na kostel navazuje budova fary. Celá stavba je omítnuta hrubou cementovou omítkou a kromě orámování oken je bez dekoru. Rovněž interiér kostela je strohý.

Více informací o nové kulturní památce naleznete ZDE.

Samostatná evangelicko-luterská obec byla v Kraslicích znovuzaložena v roce 1899. V roce 1911, kdy byl položen základní kámen stavby, čítala kraslická kazatelská stanice již 600 členů. Nový kostel byl vysvěcen 7. července 1912.

Jeho výstavba byla financována ze sbírky, na niž příspěvky poslal německý evangelický spolek Gustava Adolfa, řada německých měst, spolky ze Švýcarska a řada dalších sponzorů. Kraslický kostel nyní slouží Farnímu sboru českobratrské církve evangelické v Sokolově.

autoři: Ivana Sedláčková , Radim Jehlík | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , ČTK
Spustit audio