Javory. Co koncert, to mimořádný zážitek

5. červenec 2021

Hana a Petr Ulrychovi začínali v šedesátých letech s bigbeatem Atlantis, ale na podzim roku 1974 se poprvé sešli v obsazení kontrabas, cimbál, dvoje housle, zobcová flétna a zpěv, aby si společně vyšlápli po hudební cestě, která byla velkou neznámou nejen pro jejich příznivce, ale hlavně pro ně samé.

Petr Ulrych je výborný zpěvák a kytarista, ale také autor hudby k muzikálům, divadelním baladám a k filmům, například Díky za každé nové ráno, za níž obdržel řadu domácích i zahraničních ocenění. O pět let mladší sestra leteckého inženýra Petra Ulrycha Hana Ulrychová je dlouhodobě považována za jednu z nejlepších domácích zpěvaček, s nádherně jasným, zvonivým, nezaměnitelným hlasem. V minulosti získala zlatou i stříbrnou Bratislavskou lyru za písně Spoutej mě a Javory. Účinkovala s velkým úspěchem v muzikálech Nikola Šuhaj loupežník, Radúz a Mahulena a Koločava.

Současné obsazení jejich skupiny Javory tvoří zkušení muzikanti, absolventi Státní konzervatoře Brno. Javory a jejich hudba představují moderní moravský hudební proud, který se zrodil z lidových písní. A k němu jako hvězdy patří Hana a Petr Ulrychovi. Každý jejich koncert slibuje mimořádný zážitek.

A ještě jedna perlička, o které si dodnes s úsměvem povídá celé Brno. Když se kdysi po základní škole přihlásila Hana Ulrychová k přijímací zkoušce na brněnskou konzervatoř, nebyla přijata pro nedostatek talentu.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio