Jaroslav Uhlíř slaví 75. narozeniny

14. září 2020

Půlkulaté jubileum -  75. narozeniny slaví dnes hudební skladatel Jaroslav Uhlíř. Začínal jako klavírista v kavárenských orchestrech, svou první písničku napsal v devatenácti letech. Od té doby jich vznikly stovky a některé se dokonce hrají i u táboráků.

Jaroslav Uhlíř je známý skladatel populární a filmové hudby i písniček pro děti a je zároveň hercem, zpěvákem, komikem, klavíristou a moderátorem. S hudbou spojil celý svůj život. Konzervatoř sice dostudoval až ve svých šestatřiceti letech, ale to už byl zavedeným profesionálním skladatelem.

Narodil se 14. září 1945 v Praze, učil se hrát na klavír a zpíval ve sboru Bohumila Kulínského. Se Zdeňkem Svěrákem se Jaroslav Uhlíř seznámil v době, kdy byl na vojně. Zdeněk Svěrák pracoval v tehdy Československém rozhlase a Jaroslav Uhlíř zrovna zvítězil v Armádní soutěži umělecké tvořivosti. Z tohoto důvodu ho do rozhlasu pozval Miloň Čepelka a začali spolu dělat písničky. Postupně začal Jaroslav Uhlíř spolupracovat pouze se Zdeňkem Svěrákem, jejich první písnička se jmenuje Strašidýlko Emílek, psal se tehdy rok 1967, Jaroslavu Uhlířovi bylo 22 let. Od té doby napsal hudbu k filmům jako Ať žijí duchové, Vrchní, prchni, Trhák, Tři veteráni, S čerty nejsou žerty, Lotrando a Zubejda, Princové jsou na draka a další, k těm nejoblíbenějším písním patří Holubí dům, Dělání, Když se zamiluje kůň, Barbora píše z tábora, Severní vítr nebo Ta naše hospoda.

Mnoho svých písniček si nazpíval sám a tím je konečně zpopularizoval, ale když měl například na Keltské noci ve Františkově vylézt poprvé před publikum, bál se, že ho lidi shodí ze schodů. Nestalo se. Naopak, otrlí rockeři si největší hity určené dětem s chutí zazpívali spolu s vystrašeným interpretem. A to je Jaroslav Uhlíř, skromný, tichý, pracovitý, nenápadný profesionál, který píše písně, které si může zazpívat každý.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.