Jaroslav Fikar odhaluje v knize Karlovarská tabu zatajené příběhy

Už sedmá kniha mapující historii Karlových Varů vyšla patriotovi lázeňského města, Jaroslavu Fikarovi. Publikace nazvaná Karlovarská tabu přibližuje málo známé a zatajované příběhy, které se v různých obdobích minulosti vzhledem k politické situaci oficiálně nehodily.

„Celou knihou jako červená nit prolíná slovo tabu. Jsou tam příběhy, které se v určitých obdobích nemohly nebo nesměly psát. Kniha přibližuje například osudy lidí, kterým v době odsunu Karlovy Vary soudně zakázaly pobyt. Patřil k nim i kadeřník Josef Mayer,“ přibližuje svou knihu Fikar.

Čtenáři se mohou dočíst také o prvorepublikových Karlových Varech, prominentních milencích a agentech, o pobytech nejrůznějších potomků šlechtických rodů, o ničení symbolů doby nebo o historii unikátní tuhnické točny.

Autor také přibližuje soudní proces se strojvůdcem Jaroslavem Konvalinkou, který v padesátých letech minulého století patřil k únoscům vlaku do Selbu. Dočíst se lze také o záhadné smrti druhé manželky K.H. Franka.

Knihu vydal Jaroslav Fikar vlastním nákladem 1 200 výtisků a je téměř rozebraná. K dispozici je v Krajské knihovně v Karlových Varech.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio