Jarní polévka s podmáslím a zastřeným vejcem

Inspirujte se tradiční egerlandskou kuchyní! Šéfkuchař restaurace Na Gruntu Ondřej Kurák nám prozradil jednoduchý recept na vynikající jarní polévku s podmáslím a zastřeným vejcem. 

Ingredience
  • 80 g másla
  • 1 lžíce oleje
  • 1 kg brambor
  • 1 ks pórek
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 500 ml podmáslí
  • 100 ml smetany (33%)
  • Sůl
  • Bílý pepř
  • 6ks vejce
  • Bramborová sláma
  • Bylinkový olej z petržele a pažitky
  • Petržel

V hrnci rozehřejte máslo a přidejte olej, abyste zabránili zhnědnutí másla. Přidejte bílou část pórku a osmahněte ho.

Poté přidejte nakrájené brambory, promíchejte s pórkem a zalijte zeleninovým vývarem tak, aby byly brambory ponořeny. Vařte, dokud brambory nezměknou.

Jakmile jsou brambory měkké, přidejte smetanu pro zjemnění a rozmixujte. Mixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence.

Podle chuti dochuťte solí a bílým pepřem.

Nechte polévku chvíli vychladnout, ideálně na teplotu kolem 80 stupňů. V mírně vychlazené polévce vmíchejte podmáslí pomocí metličky, dokud není směs dobře spojená.

Pokud se rozhodnete přidat vejce, uvařte je na 63 stupňů, abyste dosáhli sraženého bílku a krémové konzistence žloutku, a pak je přidejte do hotové polévky.

Podávat můžete s bramborovou slámou, petrželovopažitkovým olejem a pažitkou pro ozdobu a další chuťový zážitek.

Ondřej Kurák, šéfkuchař restaurace Na Gruntu

Ondřej Kurák

Šéfkuchař restaurace Na Gruntu. Své zkušenosti sbíral v pražské restauraci u Marka Fichtnera, a následně se vrátil zpět domů, aby s rodinou mohl rozvíjet vlastní podnik. Inspiraci k vaření hledá v kuchařce Eva Dittertové, Václava Malovického — Kuchyně starého Chebu.

Jak na bylinný olej?

Smíchejte 100 ml slunečnicového a 100 ml olivového oleje a pomalu zahřívejte. Kolem teploty 75 °C vypněte plamen a kastrůlek sundejte. Pozor, olej se zahřívá velmi rychle a nesmí být příliš horký.

Ingredience
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 100 ml olivového oleje
  • 35 g pažitky
  • 35 g petržele

Opatrně přelijte do mixéru, přidejte k němu 70g lístků hladkolisté petržele a pažitky, zhruba 1 minutu mixujte.

Následně olej přeceďte přes hustší sítko. Nemačkejte bylinnou hmotu v cedníku, kvůli zachování dobré chuti nechte olej pouze pomalu protéct.

Hotový olej nechte úplně vychladnout, dejte do vhodné nádoby a uchovávejte v lednici. Vydrží tam i několik týdnů.

Videorecept

autor: nkr

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.