Jarní polévka s podmáslím a zastřeným vejcem
Inspirujte se tradiční egerlandskou kuchyní! Šéfkuchař restaurace Na Gruntu Ondřej Kurák nám prozradil jednoduchý recept na vynikající jarní polévku s podmáslím a zastřeným vejcem.
- 80 g másla
- 1 lžíce oleje
- 1 kg brambor
- 1 ks pórek
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 500 ml podmáslí
- 100 ml smetany (33%)
- Sůl
- Bílý pepř
- 6ks vejce
- Bramborová sláma
- Bylinkový olej z petržele a pažitky
- Petržel
V hrnci rozehřejte máslo a přidejte olej, abyste zabránili zhnědnutí másla. Přidejte bílou část pórku a osmahněte ho.
Poté přidejte nakrájené brambory, promíchejte s pórkem a zalijte zeleninovým vývarem tak, aby byly brambory ponořeny. Vařte, dokud brambory nezměknou.
Jakmile jsou brambory měkké, přidejte smetanu pro zjemnění a rozmixujte. Mixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
Podle chuti dochuťte solí a bílým pepřem.
Nechte polévku chvíli vychladnout, ideálně na teplotu kolem 80 stupňů. V mírně vychlazené polévce vmíchejte podmáslí pomocí metličky, dokud není směs dobře spojená.
Pokud se rozhodnete přidat vejce, uvařte je na 63 stupňů, abyste dosáhli sraženého bílku a krémové konzistence žloutku, a pak je přidejte do hotové polévky.
Podávat můžete s bramborovou slámou, petrželovopažitkovým olejem a pažitkou pro ozdobu a další chuťový zážitek.
Ondřej Kurák
Šéfkuchař restaurace Na Gruntu. Své zkušenosti sbíral v pražské restauraci u Marka Fichtnera, a následně se vrátil zpět domů, aby s rodinou mohl rozvíjet vlastní podnik. Inspiraci k vaření hledá v kuchařce Eva Dittertové, Václava Malovického — Kuchyně starého Chebu.
Jak na bylinný olej?
Smíchejte 100 ml slunečnicového a 100 ml olivového oleje a pomalu zahřívejte. Kolem teploty 75 °C vypněte plamen a kastrůlek sundejte. Pozor, olej se zahřívá velmi rychle a nesmí být příliš horký.
- 100 ml slunečnicového oleje
- 100 ml olivového oleje
- 35 g pažitky
- 35 g petržele
Opatrně přelijte do mixéru, přidejte k němu 70g lístků hladkolisté petržele a pažitky, zhruba 1 minutu mixujte.
Následně olej přeceďte přes hustší sítko. Nemačkejte bylinnou hmotu v cedníku, kvůli zachování dobré chuti nechte olej pouze pomalu protéct.
Hotový olej nechte úplně vychladnout, dejte do vhodné nádoby a uchovávejte v lednici. Vydrží tam i několik týdnů.
Videorecept
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.