Jana Vlková: Zkuste ohromit Znojemskou pečení po kytkožroutsku
Místo kyselých okurek dává autorka květinových kuchařek Jana Vlková do znojemské omáčky nakládané bylinky. Strávníci bývají ohromeni nezvyklými ingrediencemi i tím, jak je jídlo s nimi dobré.
„Do znojemské se hodí buď šrucha naložená na kyselo jako okurčičky, lichořeřišnicové výhonky jako okurčičky, nebo pampelišky ala kapary. Ty pampelišky bývají slanější,“ říká autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin Jana Vlková.
Znojemská pečeně po kytkožroutsku
- ½ kg hovězího masa
- 150 g slaniny
- 1 lžíce sádla
- 1 - 2 cibule (podle velikosti)
- koření dle vlastní chuti (bobkový list, nové koření, celý černý pepř)
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- bílé víno nebo bujón na podlévání
- nakládané bylinky (šrucha, lichořeřišnice, pampelišková poupata)
Maso prošpikujeme polovinou slaniny a zprudka osmažíme na sádle, aby se zatáhlo. Dáme stranou.
Cibuli a zbytek slaniny nakrájíme na kostičky a podusíme na sádle.
Přidáme maso, koření, podlijeme a zvolna pečeme při 100 až 150 °C asi 3 hodiny. Čím nižší teplota a čím delší čas, tím je maso lepší.
Když je maso hotové, vyjmeme a dáme stranou.
Omáčku vymixujeme do hladka nebo necháme jen tak, přidáme hořčici, zahustíme hladkou moukou a zlehka povaříme.
Před podáváním přidáme nakrájené nakládané bylinky a už nevaříme.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://vary.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://vary.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.