Jana Vlková: Zkuste ohromit Znojemskou pečení po kytkožroutsku
Místo kyselých okurek dává autorka květinových kuchařek Jana Vlková do znojemské omáčky nakládané bylinky. Strávníci bývají ohromeni nezvyklými ingrediencemi i tím, jak je jídlo s nimi dobré.
„Do znojemské se hodí buď šrucha naložená na kyselo jako okurčičky, lichořeřišnicové výhonky jako okurčičky, nebo pampelišky ala kapary. Ty pampelišky bývají slanější,“ říká autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin Jana Vlková.
Znojemská pečeně po kytkožroutsku
- ½ kg hovězího masa
- 150 g slaniny
- 1 lžíce sádla
- 1 - 2 cibule (podle velikosti)
- koření dle vlastní chuti (bobkový list, nové koření, celý černý pepř)
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- bílé víno nebo bujón na podlévání
- nakládané bylinky (šrucha, lichořeřišnice, pampelišková poupata)
Maso prošpikujeme polovinou slaniny a zprudka osmažíme na sádle, aby se zatáhlo. Dáme stranou.
Cibuli a zbytek slaniny nakrájíme na kostičky a podusíme na sádle.
Přidáme maso, koření, podlijeme a zvolna pečeme při 100 až 150 °C asi 3 hodiny. Čím nižší teplota a čím delší čas, tím je maso lepší.
Když je maso hotové, vyjmeme a dáme stranou.
Omáčku vymixujeme do hladka nebo necháme jen tak, přidáme hořčici, zahustíme hladkou moukou a zlehka povaříme.
Před podáváním přidáme nakrájené nakládané bylinky a už nevaříme.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.