Jan Svoboda se stal ředitelem Západočeského divadla

3. leden 2012

Západočeské divadlo v Chebu má od 1. ledna nového ředitele. Stal se jím Jan Svoboda, bývalý starosta města. Do funkce byl přímo jmenován městskou radou. Jde přitom o nejdéle připravovanou změnu. Jan Svoboda ale nebude řídit jen divadlo, ale také nové Kulturní centrum Svoboda.

Dosavadní ředitel Miloš Růžička zůstává v divadle na pozici provozního a technického šéfa a správce budov.

Rada města Chebu dala tomuto řešení přednost před výběrovým řízením. Jana Svobodu totiž považuje za chebského patriota, manažera, který se osvědčil v řízení města, milovníka divadla (sám je amatérským hercem) a přítele divadelníků. Sám o tento post projevil z těchto důvodů už dříve zájem.

Svobodovi je 55 let, je původním povoláním zubař, V letech 2002 až 2010 byl starostou Chebu za ODS. Stále zůstává chebským radním, což se může projevit jako výhoda, má-li ředitel natolik významné kulturní instituce, jakou je divadlo, hlas i v radě města. Podobný model funguje také například v Hradci Králové a Českých Budějovicích.


Chebské divadlo je jediným městským divadlem se stálým profesionálním souborem a nepřetržitou vlastní tvorbou s padesátiletou tradicí, které v Karlovarském kraji přežilo. Nyní se snaží divadelní soubor obnovit i Karlovy Vary.


Nový ředitel bude řídit nejen samotné divadlo, ale také nové Kulturní centrum Svoboda, které je nástupcem původního Produkčního centra Kamenná a organizačně také spadá pod hlavičku příspěvkové organizace Západočeské divadlo, zřizované městem Cheb. K jiným personálním změnám v divadle nedochází.

Spustit audio