Jak vzniklo rčení „začínat od píky“? Na počátku byla zbraň

29. leden 2021

Rčení od píky se objevuje v několika spojeních. Nejčastěji se říká začínat od píky a také vypracovat se od píky. 

Slovo píka se do češtiny dostalo přes němčinu z francouzštiny a označuje bodnou zbraň, kopí, obvykle poměrně dlouhé. Kopí se ve starší češtině nazývalo také hrále nebo sudlice, což je slovo spojené pro většinu z nás s husitskými válkami a všichni také známe pojmenování kopiníci. V období 16. a 17. století v souvislosti se změnou boje se kopí ještě prodlužuje a je opatřeno bodcem, který je možno zarazit do země a s upravenou zbraní přichází i nový název.

Vojáci, kteří s píkou bojovali, pikenýři, byli prostí, byli to pěšáci, představovali ve vojsku nejnižší skupinu. Začínali tedy od nuly, od píky, a pokud postupovali výše, bylo to díky jejich vlastnímu přičinění.

Souvislost s karetní barvou

Nahlédnutím do etymologického slovníku zjistíme, že slovní kořen pik má asi onomatopoický (zvukomalebný) původ a v evropských jazycích označuje často hrot, také vrchol hory. V češtině jsou od něj odvozena slova jako piky, barva v kartách, podle tvaru, špičky, také pikantní, ostrý, píchající, chuťově dráždivý a souvislost nacházíme i u slovesa píchat.

autoři: Helena Chýlová , Vladimír Šťovíček | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.