Jak vypadá splněný sen Štěpánky Frousové? V Ostrově nabídla pohled do kvetoucí zahrady

14. říjen 2022 08:25

Výtvarnici Štěpánku Frousovou znají v Ostrově a Karlových Varech tisíce lidí. Mnohé z nich učila výtvarnou výchovu. Přesto sama nikdy nevystavovala. To se teď změnilo. Její práce mohou vidět návštěvníci prostor Staré radnice v Ostrově.

Výstava jejích prací se jmenuje Variace. „Měla jsem hodně dlouhou pauzu, kdy jsem se věnovala dětem. Mám tři. Když jsem poznala svého nového muže, začali jsme spolu cestovat a já jsem dostala chuť se k malování vrátit. Je to pro mně splnění snu,“ svěřila se autorka.

Na první pohled upoutá obraz s velkýma ženskýma očima. Vykukují zpoza zahaleného obličeje. „Je to muslimka a zachytila jsem ji právě kvůli jejím očím. Zachycuji různá etnika a jejich výrazné rysy," poznamenala výtvarnice.

Podstatnou část výstavy tvoří květiny

Na Staré radnici to vypadá jako na rozkvetlé louce, kde kvete například strelicie královská, gerbera nebo květ máku. „Příroda je pro mě velice inspirující,“ zdůrazňuje Frousová. Potvrzují to i její drobné plastiky, mezi kterými je keramický košík s jablky. Ale také loutka připomínající postavu Rozumu z pohádky Jana Wericha. Říkám mu Babiš," komentuje s úsměvem podobu své práce Štěpánka Frousová.  

Je známá tím, že kombinuje a využívá různé techniky. „Vybrala jsem své stěžejní práce. Jsou inspirované Gustavem Klimtem, anglickou akvarelistkou Annou Masson, Markétou Kotkovou,“ připomněla autorka, která využívá a kombinuje celou řadu výtvarných technik. Návštěvníci tak uvidí například její oleje, akrylové malby, linoryty, akvarely, vrstvené pastely, grafické listy, skici i figurální kresby.   

Výstavu Štěpánky Frousové na Staré radnici v Ostrově doprovodí v sobotu 15. října od 9:00 výtvarný ateliér. Pod dohledem autorky si mohou na výstavě vytvořit vlastní akvarely inspirované přírodou.   

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio