Jak velké sousto si můžeme ukrojit? Takové, abyste mohli hovořit, radí Ladislav Špaček

Jak velké sousto si můžeme ukrojit? Takové, abyste mohli hovořit, radí Ladislav Špaček
Když dostaneme na talíři větší kus masa, jak velká sousta bychom si měli ukrajovat? Platí i tady nějaká pravidla?
Na ukrajování soust není exaktní pravidlo, nemusíme tedy maso přeměřovat na 1 x 2 centimetry, abychom se drželi etikety. Krájíme jenom tak velká sousta, která nám umožňují je velmi rychle rozkousat a spolknout.
U stolu se totiž především konverzuje, a ne jí. Jídlo je pouze kolorit našeho setkání. Je to takové příjemné pozadí a příjemná záminka k tomu, proč jsme se u stolu sešli. Ať už to je rodinná oslava, rodinná večeře nebo setkání s přáteli u stolu v restauraci.
Takže krájíme malé kousky. Jestliže bychom vložili do úst velký kousek a v tu chvíli by se nás někdo na něco zeptal, nemůžeme začít huhlat s plnými ústy – to je absolutně, ale absolutně nespolečenské.
Ladislav Špaček
Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.
Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.
Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.
Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.
Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.